Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tojás

MENNYIRE FRISS A TOJÁS? Lajos Mari ezt úgy állapítja meg, hogy 4,5 dl vízben felold 6 dkg sót, s a tojást ennek az oldatnak az aljára fekteti. Ha vízszintesen ott marad, akkor friss, ha kicsit ágaskodik, akkor 4-7 napos lehet, ha lebeg, akkor megvan már tíz is, ha pedig feljön, úgy öregebb két hetesnél.
Ezzel szemben Retkes György, aki maga is tojástermelő, úgy mondja, hogy ennyi vízzel és 6 dkg sóval még a frissen tojt tojás is a felszínre úszik. Ő a frissesség megállapításához három különböző sűrűségű (egyaránt szobahőmérsékletű) oldatot használ: 4,5-4,5 dl vízhez 48, 38, illetve 25 gr sót ad. Az a tojás, amelyik az elsőben a felszínre jön, legalább 7 napos, amelyik a másodikban is, az legalább 14, míg amelyik a harmadikban is, az már legalább 3 hetes.
Habveréshez, lágytojáshoz frissebb tojás kell, míg keményre főzve, vagy sütve a régebbi is megteszi. Bár Retkes György arra is figyelmeztet, hogy már a 7-8 napos tojás sárgájának a felülete is megzöldül kissé, amikor megfőzzük.


ELŐKÉSZÍTÉS Akár főzöd, akár feltöröd, előzőleg minden tojást alaposan meg kell mosni! (Az igazán gondos háziasszony még egy kis Flóraszeptet sem sajnál az első mosóvízből.) A sárgáját és a fehérjét úgy választhatod szét, hogy a tojást középen repeszted meg, s a sárgáját a héj egyik feléből a másikba töltögetve, egy pohárba csorgatod a fehérjét.


TOJÁSTÖRÉS, ÓVATOSAN Ha több tojásra van szükséged, egyenként üsd fel azokat egy külön pohárba, s csak azután add a többihez. Így nem kell egyetlen büdös miatt kidobni esetleg a teljes vacsorának valót.


TARTÓSÍTÁS A tojást lefagyasztva akár egy fél évig is eltarthatod. Ehhez törd fel, habard össze (ekkor előre sózhatod, vagy cukrozhatod is) és jégkockatartóban fagyaszd meg. Így utóbb zacskóba csomagolva kisebb helyet foglal, s jól adagolható.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!