Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Gombák

MELYIK GOMBA MIRE JÓ? A gombák legtöbbje sokféle módon készíthető el, illetve egymással is felcserélhető, de rendszerint vannak olyan ételek, amelyekben fajtájuk adottságai különösen jól érvényesülnek. Így például a csiperke (champignon): minden célra használható; fülőke: levesnek, mártásnak, salátának, tojással; galambgomba: húsokhoz, raguba, salátába, levesbe, tölteléknek; korallgomba: paprikásnak, rántani; kucsmagomba: levesnek, tölteni, tojással, rizzsel; laskagomba: mindenféle ételbe alkalmas, de a szára nehezen emészthető; őzlábgomba: kalapja sütve, rántva, pörköltnek, a szára gombapornak; pereszke: levesbe, mártásnak, töltelékbe, raguba, salátába, pörköltnek, rizzsel, tojással, szárítva is jól használható; pöfeteg: salátába, tojással, paprikásnak; rókagomba: pörköltnek, paprikásnak, savanyúságnak; szárítva is jól használható; szarvasgomba: fűszernek bármibe, pástétomokba; szegfűgomba: kalapja mindenre alkalmas, aminél kis termete nem jelent akadályt, szárítva is jól használható; tőkegomba: kalapja levesbe, tölteléknek, pörköltbe; tölcsérgomba: levesbe, töltelékbe, ragukhoz, mártásokhoz; tuskógomba: mártásnak, töltelékbe, savanyítva; vargánya: levesnek, rántani, pörköltbe, húsokhoz, ragukhoz, valamint szárítva is jól használható.


CSAK FRISSET, FIATALT A legtöbb gomba íze, állaga gyorsan romlik, ezért ételkészítéshez csak a frissen szedett, s fiatal példányokat érdemes használni. Ha - legfeljebb 2-3 napig - mégis tárolnunk kell, akkor hűvös, száraz helyet kell hozzá keresni, s úgy szétpakolni, hogy a gombák ne nyomják össze egymást.


NÉHÁNY KÜLÖNLEGES ELŐÍRÁS Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben kisebb mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például a korallgomba ágait levágjuk, s a testét pedig leforrázzuk; a fenyőtinórú kalapjának bőrét le kell húzni; a tuskógomba szárának alsó 2/3-át nem használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük; a szegfűgomba (szívós-rostos) szárát kidobjuk; a fülőke nyelét szintén eldobjuk, s a kalapját megnyúzzuk; az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható; a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért az ételekből kimarad.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!