Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Csirke

CSIBE, CSIRKE, JÉRCE, TYÚK, KAKAS, KAPPAN A többnyire csak csirkeként emlegetett baromfi nemétől és korától függően más és más ételek elkészítésére alkalmas. A 50-60 dkg-os csibe nagyon "gyenge húsú", belőle bármiféle kímélő étel főzhető. A 70-80 dkg-os csirke ugyancsak puha húsú,  zsírtalan, rántani-sütni kiváló. A 80-100 dkg-os jérce még jó sütésre; a bőre alatt már van egy kis zsírréteg, amit esetleg le lehet fejteni. A 1,5-2,5 kg-os tyúk elsősorban levesnek való, de főtt húsként - a kisebb, fiatalabb esetleg párolva - is tálalható. Bőrét az alatta levő zsírral együtt érdemes lefejteni (s azt felaprítás után ki lehet sütni). A 1,5-3 kg-os kakas húsa kemény, rostos, így levesnek, főtt húsnak, fasírozottnak ajánlható. Az 1-2 kg-os kappan (ivartalanított kakas) húsa zsírral enyhén átszőtt, zamatos, egyaránt alkalmas sütésre, párolásra.


CSIRKEBONTÁS FRANK JÚLIA MÓDRA A kopasztott, de még bontatlan csirkét először folyóvízben megmossuk, majd szárazra töröljük. Kivágjuk a végbélnyílását és felette a faggyúmirigyet. Hátára fektetjük az állatot és a hasán felvágjuk a bőrt a végbélnyílástól a mellcsontig. A nyílást szétfeszítjük, majd a mellcsont alá benyúlva egyben emeljük ki a hasüreg tartalmát. A belső részek közül kiválasztjuk a szívet, a májat és a zúzát, ezeket megtisztításuk után azonnal hideg vízbe tesszük. A májról eltávolítjuk az epét (ha az epehólyag megsérül, tönkretesz mindent, amire a tartalma ráfolyik), amennyiben a máj egy részén zöldes elszínesződés látszik, akkor azt is kimetszük. A zúzát felvágjuk, a tartalmát alaposan leöblítjük, végül lefejtjük róla a recés bőrt. Lemetszük az állat fejét, majd levágjuk a nyakát, és kihúzzuk belőle a gégét és a nyelőcsövet. (Ha a baromfit tölteni akarjuk, akkor a nyakat úgy vágjuk ki, hogy a bőre a testen maradjon, s majd azzal zárjuk le a felső nyílást.) A nyak felől benyúlva kihúzzuk a begyet, s eldobjuk. A lábakat a térdízületnél elvágjuk, s lemetszük róla a karmokat. Ugyanígy levágjuk a szárnyak végeit. Végül váltott vízben (de áztatás nélkül) kívül-belül alaposan lemossuk a húst.


SOK KICSI LÉBE MEGY A csirkéből gyakran - például egy leveshez - csak az úgynevezett "aprólékára" van szükségünk. Ilyenkor a bőrétől megtisztított nyakát (amelyből a gégét is kihúztuk), a szárnyai két-két utolsó ízét, a lábait (melyekről levágtuk a karmokat, s lefejtettük a sárga  pikkelyes hártyát), valamint a szívét, máját, s a (tartalmától és a recés bőrétől megszabadított) zúzáját használjuk.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!