Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Zöldborsó

ZÖLDBORSÓ, A KOCKÁZATOS A zöldborsó igen kellemetlen tulajdonsága, hogy főzés közben egy ideig puhul, majd keményedik, s minél tovább főzzük, annál ehetetlenebb lesz. E kockázatot csökkenti, ha "gyárilag puhított" konzerv zöldborsót használunk, amit jóformán csak átmelegíteni kell, s így elég a főzés utolsó perceiben az ételhez adni. (A gyorsfagyasztott nyers borsót természetesen valamivel korábban kell a főlő ételbe tenni, viszont nem kell előtte kiolvasztani.)
Friss borsóval biztosra csak akkor mehetünk, ha az valóban zsenge. (Ha nyersen kóstoljuk, íze inkább édeskés, kevéssé kesernyés.) A zsenge borsót nem szokás főzni, inkább kevés zsiradékon, párolva puhítjuk.


BORSÓ-VERZIÓK A magyar piacokon általában háromféle borsó fordul elő. Az úgynevezett kifejtőborsó jellemzően korai érésű, csak az - éretten is sima felületű -  magjait használjuk. A velőborsó később kerül a piacra, s magjai, ha megérnek, ráncossá, töppedtté válnak. A cukorborsónak pedig az a nevezetessége, hogy nem kell kifejteni, mivel a héja is jó ízű, ehető.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!