Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Borpárlatok

SŰRÍTVE ÉS ÉRLELVE... A minőségi szőlőbor-párlatok jellegzetes színüket, zamatukat a lepárlás után, a tölgyfahordókban való hosszas (akár 50-70 évig tartó) érlelés alatt nyerik el. E párlatok számos elnevezéssel (brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, aguardante, aguardiente) kerülnek forgalomba, de a mezőnyből kiemelkedik két védet név, a cognac és az armagnac. Mindkettő egy-egy francia régió fehérboraiból készül, némileg eltérő technológiával. (Utóbbi miatt az armagnac szárazabb, íze erősebb, színe sötétebb.) A cognac ismertebb márkái: Courvoisier, Camus, Hennessy, Martell, Remy Martin. Az armagnac ismertebb márkái: Chabot, Clés des Ducs, Janneau, Marquis de Montesquieu, Sempé.
A borpárlat mezőny jellegzetes szereplői még például a görög Metaxa, amelyet kissé fűszereznek is, vagy a dél-amerikai pisco, melyet agyagedényben érlelnek.


MI DERÜL KI AZ ÜVEGRŐL? A címkék felirata általában utal az ital minőségére, az érlelés idejére, de a jelzések nem egységesek. A régebben divatos csillagoknál: * = 3 év, ** = 4 év, *** = 5 év, míg az ***** 5 évnél hosszabb érlelést jelölt (legalább is a Henessey-nél). A leggyakrabban használ rövidítések - V.O. (very old), V.S. (very special), V.S.O.P. (very superior old pale, vagy very special old product), X.O. (extra old) - sem adnak egyértelmű eligazítást. Nem jobb a helyzet a minőséget jelző egyedi nevekkel sem, például a Napoléon megjelölést valaha a gyártók legjobb termékeire használták, de ma egészen silány párlatok címkéjén is fellelhető ez a felirat.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!