Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

MIRŐL BESZÉLNEK A PEZSGŐK CÍMKÉI? A habzóborok (pezsgők) szénsavtartalmának forrására rendszerint utal a cimkéjük szövege is. A Méthode Champagnoise vagy Méthode Classique hagyományos, palackban érlelt pezsgőt jelöl. A tartályban erjesztett ital, azaz a tankpezsgő jelölése Méthode Charmat vagy Cuve Close. Az említettektől eltérően a Méthode Rurale nem borból - másodlagos erjesztéssel - készült pezsgőket jelent, hanem olyan italt, amelynél az édes must már az elsődleges erjesztés során szénsavassá válik. A Schaumwein, illetve Sparkling Wine megjelölést pedig olyan borokra alkalmazzák, amelyekhez utólag, mesterséges úton adták a szénsavat.

A pezsgők másik jellemző tulajdonsága az édességük, amit szintén illik jelölni. E téren az Európai Unió a következő előírás szerint igyekszik rendet tenni:
brut nature / naturherb / bruto natural / pas dosé / dosage zéró / dosaggio zero – a lehető legszárazabb: a másodlagos erjesztésnél egyáltalán nem adnak hozzá cukrot, s a cukortartalma kevesebb, mint 3 g/l
extra brut / extra herb / extra bruto – nagyon-nagyon száraz, a cukortartalma kevesebb, mint 6 g/l
brut / herb / bruto – nagyon száraz, a cukortartalma kevesebb, mint 15 g/l
extra trocken / extra dry / extra seco – igen száraz, a minimális édesítés miatt cukortartalma 12-20 g/l (nagyjából ennek a kategóriának felel meg a gout anglais is)
sec / dry / trocken / seco / secco / asciutto – félszáraz, a mérsékelt édesítés következtében cukortartalma 17-35 g/l (körülbelül ennek a kategóriának felel meg a gout américain is)
demi sec / medium dry / halbtrocken / semi seco / meio seco / abboccato – félszáraz-félédes, cukortartalma 33-50 g/l (nagyjából ennek a kategóriának felel meg a gout français is)
doux / sweet / mild / dulce / dolce / doce – édes, cukortartalma meghaladja az 50 g/l-t (ennek a kategóriának felel meg a rich is).

A pezsgős üvegek címkéin szokás még néhány speciális tulajdonságot is jelezni, így a Crémant olyan csökentett habzású italra utal, amely különösen jól őrzi az alapbor ízeit, a Blancs de blancs fehér szőlőből készült fehér, míg a Blancs de noirs színes szőlőből készült fehér pezsgőt jelöl.

Egyébként maga a Champagne terméknév név- év eredetvédelem alatt áll, azaz csak az Északkelet-Franciaországban készült, s meghatározott szőlőfajták borából palackban erjesztett ital hozható forgalomba ezen a néven.

 

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!