Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

RUMSKÁLA: FEHÉR-ARANY-FEKETE A rumot cukornádból, vagy a nádcukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszból erjesztik. Desztillálás után a rum színtelen folyadék, melyet gyakran még évekig pihentetnek, s a sötétebb fajták ez alatt nyerik el színüket.
A fehér (silver, white, blanca) rum érleletlen, vagy rövid ideig érlelt száraz, könnyű ital, s e tulajdonsága miatt a koktélok egyik legfontosabb alkotója. Grogokba, forró italokba ugyanakkor nem használják, mert finom aromái igencsak illékonyak. Néhol készítenek gyümölccsel ízesített rumokat is, ezek alapanyagát szintén a fehér fajta adja.
A gold (oro) rumot tovább és sötétebb fahordókban érlelik, olykor még színezik is.
A legtestesebbek és legaromásabbak a sötét (dark rum, ron anejo, rhum vieux) rumok. Például Haitin ezt a fajtát nem is melaszból, hanem magából a cukorszirupból erjesztik.

 

 

 

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!