Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Whiskyk és whiskeyk

KÉT NÉV, SOK VERZIÓ Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey. Származási területe sokat elmond az ital karakteréről is, bár az elnevezések olykor kifejezetten becsapósak.


SKÓT A whiskyk legmarkánsabb fajtája a skót, mely erős, füstös ízét az árpa szárításánál használt tőzegtől kapja. A skótok eredetileg malátázott árpából főzték az italukat (malt whisky), s azt csak e században kezdték lágyítani grain whisky hozzáadásával. A graint főleg kukoricából készítik, nincs füstölés, malátázás, így az íze és illata is sokkal jellegtelenebb. A két fajta keverésével nyert ital a lágy, de még mindig karakteres blended whisky, amit ma Scotch-ként ismerünk. (Ismertebb márkái: Johnnie Walker, J & B, Ballantinés, William Grants, White Label.)


ÍR Az ír whiskeyt árpából, búzából, rozsból vagy zabból készítik. Mivel az alapanyagokat nem füstölik, lágy ital, s sajátos ízét inkább a hordós érlelés során nyeri el. (Ismertebb márkái: Jamesons, Tullamore Dew, Paddy.)


AMERIKAI Az amerikai whiskeyk nagy és nehezen áttekinthető családot alkotnak. A Bourbon legnagyobb részt kukoricából készül, édeskés ízét az égetett hordókban való érleléstől kapja. (Ismertebb márkái: Jim Beam, Early Times, Four Roses, Wild Turkey.) A Ryet viszont jellemzően rozsból főzik, és íze fűszeresebb mint a Bourboné. (Ismertebb márkái: Old Overholt Rye, Jim Beam Rye, Wild Turkey Rye.) A Tennesse Whiskey jellegzetességét az adja, hogy faszénen szűrik át. (Ismertebb márkái: Jack Daniels, George Dickel.) Használják a blended elnevezést is, ami vagy többféle whiskey keverékét, vagy semleges gabonaszesszel higított whiskeyt jelöl. (Ismertebb márkái: Seagram’s 7 Crown, Mount Vernon.)


KANADAI A kanadai whisky kukorica, búza és rozs keverékéből készül (ennek ellenére gyakran nevezik egyszerűen ryenak). Könnyed íze miatt szívesen használják koktélok alkotóelemeként. (Ismertebb márkái: Black Velvet, Canadian Mist, Crown Royal.)

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!