Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

HOLLANDI MÁRTÁS (fehérborral) Végy 6 db tojássárgáját, 1 dl fehérbort, 25 dkg derített vajat, egy negyed citromot, őrölt fehérborsot és sót. A fehérbort forrald be a felére, s hagyd kihűlni. A tájássárgákat és a borsűrítményt tedd egy  vízfürdőbe állított üstbe, sózd, borsozd, ízesítsd néhány csepp citromlével, s  verd rózsára, azaz addig keverd a habverővel, amíg a tojás kifehéredik, s a habverő rózsamintát húz a krémbe. A langyos vajat szinte cseppenként adagolva keverd a mártáshoz.  (Ha melegen akarod tartani, használj vízfürdőt, de vigyázz, mert ha a víz felforr, a mártás kicsapódik, tönkre megy.)

Ezt a receptet Benkö Gábornak [Németország] köszönhetjük. Ő azt is megjegyzi, hogy a kicsapódott hollandit a következő módon lehet megmenteni: egy tiszta keverőtálba egy tojássárgáját teszel és vízfürdő felett folytonosan keverve hozzáadod a szétugrott mártást. A keverék instabilitását egyébként tejszín, esetleg tejszínes habarás hozzáadásával szokták csökkenteni, ezek hatására a mártás valamivel jobban bírja a meleget.

 

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!