Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

GRATINMÁRTÁS Végy 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet, 3 dl tejet, sót, törött borsot, 0,5 dl tejszínt és 1 tojássárgáját. A vajból és a lisztből készíts világos rántást, ezt öntsd fel a forró tejjel, s (például habverővel) keverd simára. Sózd, borsozd, s kis tűzön főzd néhány percig, hogy besűrűsödjön. Végül a tejszínnel elkevert tojássárgájával legírozd. Ezt követően már ne forrald fel, ha melegen kell tartani, inkább állítsd vízfürdőbe!

A gratinmártás gazdagításának szokásos módja, hogy a végén még belemorzsolunk egy kis többletvajat, azaz montírozzuk. Megjegyzendő még, hogy a receptvariánsok egy részében a fekete/fehér törött bors helyett cayenne-i borsot használnak.

 

 

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!