Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Rakott krumpli

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
6 tojás
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
5 dl tejföl
diónyi vaj
zsemlemorzsa

A burgonyát főzd meg héjában, s karikázd fel. A tojásokat főzd keményre és karikázd fel, ahogy a kolbászt is. A szalonnát szeleteld fel, s a bőrére merőlegesen vagdosd be. Vajazz ki egy tűzálló tálat és hintsd meg zsemlemorzsával. Az aljára fektess egy sor krumplit, rá egy sor tojást, majd egy sor kolbászt és locsold meg sózott tejföllel. Így rétegezz tovább, a tetejére egy sor tejföllel meglocsolt burgonya jussson, arra pedig a a szalonnaszeleteket fektesd. Előmelegített forró sütőben addig süsd, míg a szalonna meg nem pirul.

Érdemes megpróbálni úgy is, hogy a tejfölbe egy kis reszelt sajtot keverünk. Lajos Mari szerint, ha a tejfölbe belekeverünk még két tojássárgáját is, az véd attól, hogy a tejföl eláztassa a burgonyát. Anyám viszont erre azt kérdi: miért éppen attól kéne óvni a krumplit, hiszen az csak jót tesz neki. (kj)
Varga Magdolna megjegyzése: sokkal finomabb a rakott krumpli, ha nyers burgonyát karikázunk fel; ilyenkor 35-40 percig lefedve kell sütni, majd levenni róla az alufóliát, s úgy folytatni.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!