Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Töpörtyűs ínyenckrém

Hozzávalók:
30 dkg töpörtyű
10 dkg házi készítésű margarin
1 nagyobb fej lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanálnyi pirospaprika
1 teáskanálnyi paprikakrém (csemege)

bors (őrölt)
szerecsendió (őrölt)
2-3 evőkanálnyi tejföl
2 evőkanálnyi mustár

A tepertőt megdaráljuk, a lilahagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. Majd ezeket összekeverjük a házi margarinnal, a mustárral, a paprikakrémmel, közben fűszerezzük és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt is. Ha nagyon masszív lenne a krém, több tejfölt használunk.

Ezt a receptet a 2010-es budapesti Kóstoló Fesztivál szervezőinek köszönhetjük. Itt díjazta az Ínyenckrémverseny zsűrije Günzer Tamás töpörtyűs krémjét. Az abban felhasznált házi margarin elkészítésére pedig a következő eljárást ajánlják: Végy 2 dkg növényi zsírt (például kókusz- vagy pálmazsírt)! Azt olvaszd fel egy tálban (lehet mikróban is), majd adj hozzá 3 dkg növényi olajat (például repce- vagy napraforgó-olajat). Ezt az elegyet jeges vízbe állított tálban egyre gyorsuló mozdulatokkal keverd, míg el nem éri a margarin lágyságát. Ekkor vedd ki az edényt a hideg vízből, adj hozzá 2 teáskanálnyi tejet, valamint 2 teáskanálnyi tojássárgáját, s azzal keverd készre a masszát.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!