Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Egybensült (disznóból)

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg karaj vagy comb
1 fej vöröshagyma
10 dkg zsiradék
fokhagyma
köménymag
bors

A húst mosd meg hideg, vagy langyos vízben, törölgesd le, alaposan sózd és borsozd meg, majd hagyd állni legalább egy órát. Akkor tedd egy tágas lábasba és öntsd le nagyon forró zsiradékkal. (Azért, hogy a külső rostokat jól összerántsa.) Majd a húst időnként forgatva minden oldalról egy kicsit süsd meg (amíg meg nem színesedik). Ekkor add hozzá a meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, egy csapott kávéskanálnyi köménymagot, önts alá kevés vizet, és fedő alatt párold puhára. Közben, ha a víz elfőtt, pótold, s a húst néhányszor fordítsd meg. A végén hagyd elpárologni a vizet, csak a zsírja maradjon. (Ha sütőben párolod, akkor jó, ha időnként a saját zsírjával felülről is meglocsolod a húst, hogy ki ne száradjon.)

Pelle Józsefné a pecsenyeszaft készítésére a következőt javasolja. Ha a húst, a hagymát és a fokhagymát kivetted, a sütőedényből öntsd ki a tiszta zsír nagyját. A maradékban piríts meg egy kanálka lisztet ugyanannyi paradicsompürével, majd engedd fel egy kis vízzel (vagy csontlével) és forrald össsze. Ezzel a szafttal öntsd körül a forrón tálalt hússzeleteket.
Anyám ezzel szemben azt mondja, hogy vétek lisztet használni, bőven elég a paradicsompüré, s azt el kell ismernem, nekem sosem hiányzott szaftjaiból a liszt. (K.J.)
*
A tömbös sült húsokat szeletelés előtt célszerű pihentetni vagy tíz percig. Így egyrészt kevésbé hajlamosak a szétesésére a szeletek, másrészt addigra a hús nedvei megnyugszanak, eloszlanak, s a vágáskor nem csorognak ki a deszkára.
*
A korábban készült egybensültek regenerálásához (felfrissítéséhez) Benkő Gábor a következő eljárást ajánlja: a húst felszeleteljük, majd a szaftja (illetve a hozzá való mártás) egy részét sós vízzel felszaporítjuk, s  ebben a lében melegítjük fel a szeleteket.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!