Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tatár bifsztek

Hozzávalók:
bélszín
tojássárgája
vöröshagyma
mustár
petrezselyem
fehérbors

fokhagyma
ketchup
pirított kenyér

A friss (nem fagyasztott) bélszínt kétszer-háromszor daráld le, hogy szinte pépes legyen. A legjobb tatár bifsztek az, amit az ember - folyamatos kóstolgatás mellett - maga kevert ki, ezért a hozzávalókat előkészítve, de külön-külön tedd az asztalra. Minden tízdeka húshoz egy tojássárgáját számolj, a petrezselymet, a fokhagymát és a vöröshagymát vágd apróra. (A gusztusos tálaláshoz a húsadagokból formálj kicsiny fészkeket, s azokba tegyél egy-egy ép tojássárgáját.) Ha a kóstolgatva keverés végére még marad a masszából, akkor adj hozzá pirított kenyérszeleteket.

Bélszín helyett esetleg meg lehet próbálni más nem zsíros, nem inas marhahúsból, például felsálból is.
Sok helyen elhagyják a hozzávalók közül a fokhagymát és a ketchupot, pedig ezek nélkül csekélyebb az élmény. Sőt, szerintem a friss fogyasztás is dőreség: másnapra sokkal jobban összeérnek az ízek. (K.J.)
*
K. Nándor egy némileg eltérő készítési módot ajánlj. Ő a bélszín vékony végét (az úgynevezett spiccet) használja. A húst bekeni mustárral, majd egy tálba fekteti, szór rá 10-15 szem egész feketeborsot, néhány babérlevelet, s annyi olajat önt rá, amennyi biztonsággal ellepi. 4-5 napig hűvös helyen pácolja, majd a húst kiveszi, lemossa róla a mustárt, s kétszer-háromszor ledarálja. A továbbiakban a szokásos módon ízesíti, annyi különbséggel, hogy választható adaléknak vajat is kínál hozzá.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!