Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Zserbó

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
60 dkg darált dió
33 dkg porcukor
1 dl rum
1 l sűrű sárgabarcklekvár
a mázhoz:
20 dkg étcsokoládé
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 dl víz

A tésztához az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 3 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. 3 mm vastag legyen).
A töltelékhez a diót keverd össze a porcukorral.  Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, s azon építsd fel a zserbót. A hozzávalókat így rétegezd egymásra: tészta + baracklekvár +  cukrosdió, rummal meglocsolva + tészta + baracklekvár +   cukrosdió, rummal meglocsolva + tészta. A tésztarétegeket tűvel szurkáld át (így a gőzök majd szabadabban távozhatnak).
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, s süsd meg.
A mázhoz 2 dl vízben lassan főzd fel az apróra tördelt csokoládét és a porcukrot. Addig főzd, amíg nem tapasztalod, hogy a massza egy próbacseppje kihűlve megszilárdul. Ha kész, keverd el benne a vajat, majd a még kenhető (de már kihűlt) mázat egyenletesen terítsd el a már szintén kihűlt zserbó tetején. A szeleteléssel várj legalább addig, amíg a csokoládéborítás meg nem szilárdul.

A zserbónak kifejezetten jót tesz, ha érik egy-két napot. Ha azonnali fogyasztásra készül, a töltelék 10-20 százalékát el is lehet csalni.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!