Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Fondü

Hozzávalók:
15 dkg zsíros sajt ( pld. Gruyére vagy Anikó)
15 dkg füstölt sajt (pld. Gouda vagy Karaván)
3 dl alma- (vagy más fehér-) bor
1 evőkanálnyi pálinka (vagy konyak)
2 evőkanálnyi citromlé
1 gerezd fokhagyma
1 1/2 evőkanálnyi kukoricaliszt (elhagyható)
1/4 evőkanálnyi curry
őrölt fekete bors

egyéb fűszerek

A fokhagymát vágd félbe, s dörzsöld be vele a (mély, lehetőleg teflonos) edény belsejét. Öntsd bele a bort, a pálinkát, adj hozzá egy evőkanálnyi citromlevet, sózd meg, s tedd közepes lángra.
A sajtokat reszeld le (a füstöltről előbb vágd le a héját), s a reszeléket keverd össze a kukoricaliszttel. Mikor a bor már elég meleg (forrnia nem kell), fokozatosan adagolva keverd bele a sajtot. (Engedd, hogy minden adag tökéletesen elolvadjon, mielőtt a következőt hozzáadod.)  Addig kevergesd, amíg egybe nem áll a massza - ez kb. 3 perc. Ha buborékolni, forrni kezd, vedd vissza a tüzet.
A keverék akkor kész, ha krémes, és szépen befedi egy felfordított kanál hátát. Ha a massza nyúlósnak tűnik, akkor tedd bele a maradék citromlevet is. Amikor kész, beleteheted a borsot, a curryt, s a szabadon választott fűszereket.
A fondü-edényt a felszolgálásig tartsd melegen (pld. borszeszégő felett), s a sajtot rendszeresen keverd meg. A mártogatáshoz pirított kenyérkockákat, párolt zöldségeket (pld.  karfiolt, brokkolit, gombát, krumplit),  gyümölcsöket, főtt húst, vagy például virslit kínálhatsz.
(Ha marad a fondüből, önts rá hideg vizet és tedd hűtőbe. Fogyasztás előtt öntsd le róla a vizet és tedd gyenge lángra.)

Ezt a receptet eredetileg Alton Brown publikálta, s Judit és Kornél fedezte fel a Konyhamester számára.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!