Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Dahl

Hozzávalók:
25 dkg piros lencse
1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 jókora teáskanálnyi tamarind pép
2 teáskanálnyi római kömény
1 teáskanálnyi barna/fekete mustármag
3 cm-es darab zöld gyömbér
őrölt chilipaprika por (vagy Erős Pista)
egy csokor korianderlevél zöldje
3 evőkanálnyi étolaj

Bőséges langyos vízzel mosd meg háromszor a piros lencsét, majd  3/4 liter vízzel tedd fel főni. (Főzheted leves vagy főzelék állagúra is.) Add hozzá az őrölt kurkumát, a karikára vágott vöröshagymát, a tamarind pépet és enyhén sózd meg. Miközben a lencse fő, az étolajon óvatosan pirítsd meg a római köményt és a mustármagot (vigyázz vele, mert pattogzik!). Add hozzá a szétnyomott fokhagymát, a reszelt zöld gyömbért és párold néhány percig, majd keverd hozzá a chilipaprikát, s újabb egy perc  hevítés után az egészet add a fövő lencséhez. A lencsét összesen 30 percig főzd, s 5 perccel az előtt, hogy lejárna az ideje, keverd bele a koriander apróra vágott  zöldjét.
(Nagy szelet barnakenyérrel fogyasztható, s szükség esetén újra is melegíthető.)

Ezt az indiai receptet Bordás Barnának köszönhetjük, aki az étel elkészítését egy bombay-i háziasszonytól tanulta. A speciális hozzávalók Magyarországon is beszerezhetők, részint gyógynövényboltokban, arab üzletekben, illetve például a fővárosi Nagycsarnok alagsorában, az Ázsia Pjt. üzletében. (Fontos: a tamarind pép nem keverendő össze a hashajtó lekvárral!)

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!