Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kemencés kenyérlángos

Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
5-6 dl langyos víz
3-4 dkg só
a tetejére:
5 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
fél evőkanálnyi vágott kapor
fél fej vöröshagyma

25 dkg szalonna

1 kg lisztet tálba rakunk és belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Ráöntjük a langyos vizet, belerakjuk a sót, és fél óráig ázni hagyjuk. Összedagasztjuk, két cipót formázunk belőle, tetejét olajjal megkenjük, majd egy órán át kelesztjük. Kelesztés után a cipókból lapos kerek tésztát formálunk, és kemencében kisütjük. Ha nincs kemence, jól előmelegített sütőben is kisüthetjük tepsiben.
A tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, kaporral, apróra vágott vöröshagymával, sóval. A szalonnát kockákra vágjuk, tepertőnek kisütjük. Tálaláskor a kenyérlángost megkenjük ízesített tejföllel, megszórjuk tepertővel.

Ezt a receptet a Holló és Társa Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a 155 kenyér, kalács és péksütemény című szakácskönyvben jelent meg.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!