Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Sült sós perec

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg vaj
2 kávéskanál só
2 dkg élesztő
3 dl langyos tej
1 tojás
a sós mázhoz:
10 dkg liszt
4 dkg só

A hozzávalókat – a tojást kivéve – dagasztótálba helyezzük, és jó alaposan összedolgozzuk. A tésztát utána hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és 20-25 cm hosszúra sodorjuk. Pereceket formálunk belőlük, melyeket sütőlemezre helyezünk. Felvert tojással lekenjük. 30 percig pihentetjük, majd újra lekenjük tojással. Megszórhatjuk köménymaggal vagy lekenhetjük sós mázzal. (A máz készítésekor 10 dkg lisztben elkeverünk 4 dkg sót, s annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak pépes legyen.) A pereceket 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Ezt a receptet a Holló és Társa Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a 155 kenyér, kalács és péksütemény című szakácskönyvben jelent meg.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!