Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Panettone

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
8 dkg cukor
1/2 teáskanálnyi só
4 közepes tojás
60 dkg finomliszt
6 dkg élesztő
2,25 dl langyos tej
20 dkg mazsola
4,5 dkg kandírozott narancshéj
4,5 dkg kandírozott citromhéj
1 vaníliarúd
1 teáskanál reszelt citromhéj
kevés vaj a megkenéshez
a szükséges kellékek:
1 (virág)cserép
kb. 20 cm átmérőjű sütőpapír

A sütőpapírt a cseréphez előkészítjük és félretesszük. A legjobb, ha a cserepet egy vödörben leforrázzuk, és állni hagyjuk a vízben. Először is próbáljuk ki az üres cseréppel, hogy befér-e a sütőbe. Szükség esetén húzzuk ki a rácsot, és helyette tegyünk süteményrácsot a sütő aljára. A sütőt 200 °C-ra, a légkeverésest 175 °C-ra előmelegítjük, a gázsütőt 3-as fokozatra kapcsoljuk. A mazsolát megmossuk, forró vízbe áztatjuk, leszűrjük és szárazra töröljük.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, kevés meleg vizet öntünk hozzá, és egy kis liszttel összekeverjük. Konyharuhával letakarjuk, és kb. 15 percig kelesztjük. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a vanília belsejét kikaparjuk. A tojássárgáját, a cukrot és a vaníliát a kézi mixer habverőjével habosra keverjük, amíg világos krémet nem kapunk. Felváltva hozzáadjuk a liszthez a krémet, a vizet és a vajat, és a dagasztókarral sima tésztává gyúrjuk. Ismét letakarjuk a konyharuhával, és másfél-két óráig kelni hagyjuk. A cserepet kivesszük a vízből, és az előkészített sütőpapírral kibéleljük.
A tésztát a lisztezett munkalapra tesszük. A mazsolát, a kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a reszelt citromhéjat kézzel a tésztába gyúrjuk. Beletöltjük a cserépbe, a tetejét megkenjük olvasztott vajjal. A sütőbe tesszük, kb. 20 percig sütjük, majd 175 °C-ra, légkeveréses sütőnél 150 °C-ra, gázsütőnél 2-es fokozatra kapcsoljuk a hőmérsékletet, és még 60 percig sütjük a kalácsot. Ha a teteje túlságosan pirulna, takarjuk le alufóliával. A sütési idő lejárta után a cserepet kivesszük, és süteményrácsra tesszük. Öt perc után a süteményt a sütőpapír segítségével kiemeljük, süteményrácson hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Ezt a receptet a Holló és Társa Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg az "1-2-3 és kész!" sorozat Cserepes sütemények című részében jelent meg.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!