Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Nyári kenyér

Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
1 dkg só
a szükséges kellékek:
2 (virág)cserép
kb. 15 cm átmérőjű sütőpapír

A sütőpapírt a cserepekhez előkészítjük és félretesszük. A legjobb, ha a cserepeket egy vödörben leforrázzuk, és állni hagyjuk a vízben. A sütő rácsát a legalsó sínre toljuk. A sütőt 220 °C-ra, a légkeverésest 200 °C-ra előmelegítjük, a gázsütőt 4-es fokozatra kapcsoljuk.
A lisztet tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt belemorzsoljuk, egy kis langyos vízzel elkeverjük, és letakarva 20 percig kelesztjük. Ezután a tésztát a maradék vízzel a kézi mixer dagasztókarjával addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk, amely elválik a tál oldalától. Újra letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.
A cserepeket kivesszük a vízből, és az előkészített sütőpapírral kibéleljük. A tésztát elfelezzük, és beletesszük a cserepekbe. Megkenjük egy kis langyos vízzel, a sütőbe tesszük, és 45-50 percig sütjük. A sütési idő végén kivesszük a sütőből, 10 percig a cserépben pihentetjük, majd kivesszük, eltávolítjuk a sütőpapírt, és a kenyereket süteményrácsra tesszük kihűlni.

Ezt a receptet a Holló és Társa Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg az "1-2-3 és kész!" sorozat Cserepes sütemények című részében jelent meg. Ott azt is megjegyzik, hogy a tésztát gazdagíthatjuk napraforgómaggal, lenmaggal vagy különböző diófélékkel is.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!