Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Finomfőzelék

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
30 dkg (konzerv) zöldborsó
4 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dl tejszín
cukor
petrezselyem

A megtisztított sárga- és fehérrépát karikázd, vagy kockázd fel, s - annyi sós vízben, amennyi biztonsággal ellepi - főzd puhára. A végén add hozzá a zöldborsót is. A vajjal és a liszttel készíts világos petrezselymes rántást, s azzal sűrítsd be a főzelék levét. Cukrozd meg, s óvatosan - miközben folyamatosan kevered - csurgasd bele a tejszínt, végül még egyszer jól forrald össze.

Ha a répák és a zöldborsó is zsenge, akkor az alapanyagokat párold meg a vajon (esetleg zsíron). A párolás a feldarabolt és megsózott répákkal kezdődik, s amikor azok már majdnem puhák, csak akkor megy bele a borsó. Ha a zöldség megpuhult, s a felesleges levét is elfőtte, akkor szitáld rá a lisztet (közben folyamatosan keverd, hogy a liszt ne csomósodhasson meg). Majd önts alá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, keverd hozzá a tejszínt és a finomra vágott petrezselymet, gyengén cukrozd meg, s még egyszer forrald fel a főzeléket.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!