Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Újházy tyúkleves (1.)

Hozzávalók (10-12 személyre):
1 nagyobb tyúk
50 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
15 dkg zeller
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg gomba
20 dkg (főtt/konzerv) zöldborsó
3 dkg paradicsompüré
1 csomó petrezselyem
bors

10 dkg (száraz) finommetélt

A megtisztított, megmosott tyúkot tedd fel annyi hideg vízben főni, amennyi bőven elfedi. Ha felforrt, szedd le a tetején képződött habot. Sózd meg, adj hozzá néhány szem borsot, tedd bele a meghámozott fej vöröshagymát, a darab zellert, a paradicsompürét, valamint a sárga- és a fehérrépa felét, majd igen lassú tűzön főzd, amíg a hús és a zöldség meg nem puhul. Közben a maradék répát vágd metéltre, s a megtisztított, felszeletelt gombával együtt egy kevés levesben főzd puhára, s a végén add hozzá a zöldborsót is. A finommetéltet sós vízben főzd ki, majd szűrd és öblítsd le, s ezt is tedd félre. Ha a tyúk már puha, vedd ki a léből és darabold fel (a bőrét is húzd le, s a nagyobb csontjait is fejtsd ki). Közben a levest húzd félre, hogy leülepedhessen. A feldarabolt, megtisztított húst tedd egy előmelegített levesestálba, add hozzá a megfőzött zöldségeket, majd a tésztát, s kevés levest rászűrve tartsd melegen. A leülepedett leves tetejéről szedd le a felesleges zsírt, majd a forró lét (egy tiszta szöveten át) szűrd rá a zöldséges-tésztás húsra. A végén szórd meg a finomra vágott petrezselyemmel.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!