Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Becsináltleves

Hozzávalók (4-6 személyre):
50 dkg apróhús
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg mirelit zöldborsó
10 dkg kelvirág
5 dkg gomba
5 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
petrezselyem
zellerzöld
bors

3 tojássárgája
(kb. 1 dl tejszín)
néhány csepp citromlé

A megtisztított és (kicsire) felkockázott húst az olajon kissé pirítsd meg (amíg kifehéredik), majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel (vagy - ha van - csontlével). Ekkor tedd bele egészben a megtisztított vöröshagymákat, adj hozzá egy kis csokor petrezselymet és zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót. Lassú tűzön főzd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a zöldborsót is. Amikor már minden puha, dobd ki belőle a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet. A tojássárgákat jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd apránként szedj hozzá annyi levest, hogy jól átmelegedjen, s ezt a dúsító mixet lassan csurgasd bele a - közben folyamatosan kevergetett - forró levesbe. Végül néhány csepp citromlével ízesítsd a becsináltat.

A becsináltleveshes használt apróhús (aprólék) származhat csirkéből, más baromfiból, vagy borjúból, illetve lehet bármilyen könnyen puhuló hús.
A fenti receptnek létezik sűrűbb, rántásos verziója is. Ennél a vöröshagyma és a petrezselyem nem kerül bele a levesbe, hanem azokat egy kevéske világos rántáshoz használjuk fel, s ilyenkor a zöldborsót is külön főzzük meg. Ekkor a sorrend úgy módosul, hogy ha minden puhára főtt, berántjuk a levest, jól összeforraljuk, majd beletesszük a főtt borsót, végül a tojásos-tejszínes mixet.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!