Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Bableves füstölt csülökkel

Hozzávalók (8 személyre):
1 nagy füstölt csülök
30 dkg tarkabab
1 nagy csomó leveszöldség
1 paradicsom
1 paprika
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
1 evőkanál pirospaprika
őrölt bors

1 tojás
kb. 8 dkg liszt
(tejföl)

A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk. A csülök áztatólevét leöntjük és a húst hideg vízben feltéve, babérlevéllel ízesítve puhára főzzük. Az ízletes léből kiemeljük, kicsontozzuk, és a kihűlt húst földarabolva félretesszük. A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük. Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget, fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát. Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab megpuhul. Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal, pirospaprikával és - ha szükséges - sóval ízesítjük, majd átforraljuk. A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és abból apró csipetkéket szaggatunk a levesbe. Néhány perces főzés után tálalhatjuk. (Aki szereti, tejföllel is gazdagíthatja.)

Ezt a receptet a DPG Sültgalamb csapatának köszönhetjük.
A leves egyébként  frissen fejtett babból is elkészíthető, ekkor természetesen a bab előzetes áztatása elmarad. (kj)

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!