Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Csáky rostélyos

Hozzávalók (5 személyre):
5 szelet rostélyos
10 dkg zsír
20 dkg hagyma
1 dkg pirospaprika
3 dl tejföl
6 dkg liszt
2 dkg paradicsompüré
4 dkg só
50 dkg lecsó
5 db tojás
10 dkg húsos füstölt szalonna
2 g törött bors
(vajasgaluska)

A következő tölteléket készítjük: a húsos szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőbe tesszük, addig pirítjuk, amíg a zsírját kiadja, majd hozzáadunk 5 dkg apróra vágott hagymát. Ha szép sárgára pirult, hozzátesszük a lecsót, megsózzuk, és kis ideig pároljuk. A tojásokat jól elkeverve ráöntjük a lecsóra, és folyton keverve hagyjuk keményedni, majd félretesszük, hogy kihűljön. A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy-egy szelet, közepére szétkenjük a tölteléket, széleit ráhajtjuk a töltelékre, hosszúkás alakúra göngyöljük és átkötjük zsineggel. A zsírt felolvasztjuk, felforrósítjuk, majd beletesszük a (lisztben megforgatott) rostélyosokat és sütőbe téve - időnként átfordítva - 20 percig sütjük. Utána a zsírból kiszedjük a húst, a visszamaradt zsírban világosra pirítjuk a maradék apróra vágott hagymát, beletesszük a pirospaprikát, paradicsompürét, elkeverjük és visszahelyezzük a rostélyosokat, felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, és lefödve puhára pároljuk. Ha a hús már majdnem megfőtt, kivesszük, a zsinegeket leszedjük, s a tekercseket félretesszük. A visszamaradt pörköltléhez hozzáadjuk a tejfölből és lisztből készült habarást, azzal jól kiforraljuk, majd ezt a mártást a húsra szűrve befejezzük a párolást. Végül egy mélyebb tál oldalára nagy vajasgaluskákat teszünk, mellé tálaljuk a - rézsútosan felszeletelt - rostélyosokat, s rájuk öntjük a paprikás mártást.

Ezt a receptet - amely Csáky Sándor a kiváló magyar szakács, „A XX. század szakácsművészete" című mű szerzője emlékére készült - a DPG Sültgalamb csapatának köszönhetjük.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!