Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Egybensült malac

Hozzávalók:
egy kicsi, bontott, tisztított malac
zsír
füstölt szalonna
világos sör

citrom
(majoránna vagy más zöldfűszer)

A darabka füstöltszalonnát az egyik oldalán sűrűn és mélyen - hosszában, majd keresztben vagdald be - , egyféle "ecsetet" kell kapnod, hogy majd ezzel kenegethesd a malac bőrét. Az állat belsejét (a külsejét nem!) sózd meg, esetleg (ugyancsak belül) zöldfűszerrel is meghintheted. A külsejét dörzsöld át zsírral. A vékony, kiálló, gyorsan átsülő sülő részeit (elsősorban a fülét és a farkát) burkold be alufóliával, hogy majd meg ne égjen. A hasüregébe helyezz el egy alufóliába becsavart pezsgősüveget, vagy más olyan alkalmatosságot, amely megtartja a malac hátát, s megakadályozza, hogy sütés közben, vagy a későbbi mozgatáskor megroppanjon a gerince.  A szájába tegyél egy nyers krumplit, hagymát vagy bármi olyasmit, amit a tálalásnál majd kicserélhetsz a citromra.
Egy tepsibe tegyél sütőrácsot - ennek az a feladata, hogy a malacot mindvégig kiemelje a kisülő zsiradékból, nedvekből - s erre fektesd hasára az állatot. Előmelegített sütőben, gyenge-közepes tűznél (cca. 180 Celsius-fokon) süsd, s közben legalább negyedóránként dörzsöld át a bőrét a sörbe mártott füstöltszalonnával. (Lajos Mari számításai szerint a sütési idő a bontott, nyers malac minden kilója után 45-55 perc. Ugyancsak ő javasolja tesztelésre azt a módszert, miszerint egy hústűvel megszúrjuk a nyakán a malacot, s ha a kibuggyanó lé már színtelen, akkor befejezhetjük a sütést.) A sütés utolsó szakaszában - az utolsó 20-30 percre - ne feledd a védőfóliák eltávolítását! Tálalás előtt a hasbélést vedd ki, s helyezz el egy egész citromot a malac szájában.
Ha marad a sültből, ne kísérletezz a felmelegítésével, kínáld hidegen, úgy lesz a legjobb.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!