Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Márton-napi libacomb

Hozzávalók (4 személyre):
4 db tisztított libacomb
1 csomag libaaprólék
10 dkg sárgarépa
10 dkg zellergumó
10 dkg póréhagyma
1 fej hagyma
fokhagyma
üröm

bors
3 dl fehérbor
1 dl szárnyas spanyolmártás
25 dkg sütőtök
80 dkg kész almás piroskáposzta
1 evőkanálnyi piros currypaszta
25 dkg dióbél
3 evőkanálnyi méz
készre főzött burgonyagombóc

A libacombot sózd, borsozd, s tepsiben (kevés forró zsiradékon) végezd el az elősütést, majd locsold le a fehér borral. Tedd mellé a libaaprólékot, a megtisztított és kis kockákra vágott répát, zellert, pórét, a felkarikázott hagymát, a fokhagymagerezdeket, szórd meg ürömmel, és középmeleg sütőben (180-200 °C-on) süsd készre. Közben időnként locsold meg a saját levével. (A comb addig nem sült át, amíg - az ízületnél megszúrva - a belőle kicsorduló lé véres.)
Ha kész, a húst vedd ki a tepsiből, s az alatta maradt levet szűrd le. A léről szedd le a zsírt, s azt tedd félre. A visszamaradt szaftot pedig forrald össze a spanyolmártással, s a tálalásig tartsd melegen.
A félretett zsiradékból tegyél 2 evőkanálnyit egy lábasba, hevítsd fel, s jól forgasd meg benne a felkockázott sütőtököt. Ha kicsit megpuhult, add hozzá a kész almás piroskáposztát, ízesítsd currypasztával, s jól forrald össze.
A dióbelet tisztítsd meg, s főzd bele a felforralt mézbe.
(Tálaláskor minden tányérra tegyél egy combot, egy kis káposztát, diót és gombócot, a húst pedig vond be a mártással.)

Ezt a receptet Benkö Gábornak köszönhetjük, aki nem csak Márton-napra ajánlja.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!