Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Csirke 40 gerezd fokhagymával

Hozzávalók (4 személyre):
1 csirke (kb. 1,5 kg)
40 gerezd fokhagyma
2 evőkanálnyi olívaolaj
1 sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
2,5 dl fehérbor
2 szál zeller
2 rozmaringág
4 kakukkfűág
4 szál petrezselyem
kísérőnek:
1 bagett, felszeletelve
a díszítéshez:
pár szál zöldfűszer

Csirke fokhagymávalA sárgarépát vastag karikákra, a megtisztított vöröshagymát pedig 4 cikkre vágjuk. A fokhagymát nem hámozzuk, héjastól használjuk.
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). Egy felaprított zellerszárat, 2 szál rozmaringot, 2 szál kakukkfüvet és 2 petrezselymet, illetve 6 gerezd fokhagymát a csirke belsejébe dugunk. A lábakat összekötjük, és a szárnyak végét behajtjuk alulra.
A csirkét bedörzsöljük olajjal, és ízlés szerint fűszerezzük. Tíz gerezd fokhagymát beleszórunk egy nagy vaslábasba. Beledobjuk a maradék fűszereket, a felaprított zellert, a répát és a hagymát.
Belehelyezzük a csirkét is a serpenyőbe. A hús köré szórjuk a maradék fokhagymát, megöntözzük olajjal és borral. Lefedjük, és 1 óra 20 percen át sütjük, amíg a hús megpuhul, és ha megszúrjuk egy tűvel, tiszta lé szivárog belőle.
Tálaláskor óvatosan kiemeljük a húst az serpenyőből, a szaftot átöntjük
egy kisebb lábasba. Fogóval kihalásszuk a léből a fokhagymagerezdeket. Kanállal leszedjük a zsírt a szaftról, és 2-3 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön.
A csirkét feldaraboljuk, szaftot öntünk rá, és megszórjuk a fokhagymagerezdekkel. Zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.
Pirított bagett-szeleteket adunk mellé, melyeket megkenhetünk a fokhagyma puha húsával.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Franciaország című gasztro-útikönyvükben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!