Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pisztráng édesköménnyel és kaprival

Hozzávalók (4 személyre):
1,3 kg pisztráng
1,85 dl hallé
2 édeskömény
1 póréhagyma fehér része
1 nagyobb sárgarépa
1 mogyoróhagyma
2 evőkanálnyi olívaolaj
2 evőkanálnyi kapribogyó
2 evőkanálnyi turbolya
1-2 babérlevél
2,5 dkg vaj
4 citrom-szelet
0,6 dl száraz vermut
2 evőkanálnyi főzőtejszín

bors

Pisztráng édesköménnyelA halat megtisztítjuk; a pórét vastag szeletekre, a sárgarépát csíkokra vágjuk; a mogyoróhagymát, valamint a turbolyát felaprítjuk; az édesköménygumóról leválasztjuk a leveleket; a vajat felkockázzuk; a kaprit pedig leöblítjük és lecsöpögtetjük. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
Az édeskömény gumóit is vékonyra szeleteljük, és a póréhagymával, valamint a sárgarépával együtt egy tepsibe szórjuk. Meglocsoljuk egy evőkanálnyi olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd összerázzuk az olajjal és a fűszerekkel. A sütő középső polcán 20 percig sütjük.
Az apróra vágott édesköménylevelet összekeverjük a kapribogyóval és a mogyoróhagymával. A pisztráng belsejét sózzuk, borsozzuk, és megtöltjük a kapribogyós-édesköményes töltelékkel. A babérlevelet, a vajkockákat és a citromszeleteket is a hal belsejébe dugjuk.
A hallevest és a vermutot összekeverjük.
A zöldségeket kivesszük a sütőből, megkevergetjük, és a sütő hőmérsékletét 140 °C-ra (gázsütőnél 1-es fokozat) állítjuk. A pisztrángot a zöldségek tetejére fektetjük, és meglocsoljuk a vermutos hallével, valamint a maradék evőkanálnyi olívaolajjal. A tepsit letakarjuk alufóliával, és visszatesszük a sütőbe egy és negyed órára, amíg a hal átsül. Amikor a hús pikkelyszerűen előtűnik a bőre alól és a belseje opálos színűre fő, a pisztrángot kitesszük egy nagy tálra.
A tepsiben levő zöldségeket feltesszük a tűzhelyre, és pár percig melegítjük, amíg a szaft bugyborékolni kezd és kissé besűrűsödik. Beleöntjük a tejszínt, és egy percig főzzük, azután hozzáadjuk a turbolyát, és ízlés szerint fűszerezzük. A zöldségeket a hal köré kanalazzuk a tálra, öntünk rá egy kis levet. A maradék szaftot egy kancsóba töltjük, és külön tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Franciaország című gasztro-útikönyvükben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!