Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Csokoládéfelfújt mártással és konyakos szilvával

Hozzávalók (9-10 személyre):
2,5 dl tej,
10 dkg vaj
egy vaníliarúd
késhegyni só
8 dkg liszt
5 dkg csokoládébevonó
6 tojássárgája
6 tojásfehérje
10 dkg cukor
vaj (a forma kikenéséhez)
zsemlemorzsa
(porcukor)
csokoládészósz
konyakos szilva
12 dkg tejszínhab

Csokoládéfelfújt mártássalA felfújthoz felfőzzük a tejet a vajjal, a vanília kikapart belsejével és a sóval. Keverés mellett beleszitáljuk a lisztet, és kissé megpirítjuk, amíg a massza el nem válik az edény aljától. Levesszük a tűzről és belekeverjük a (vízfürdőben megolvasztott) csokoládét. Egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, egy részét az alapmasszába keverjük, majd az így fellazított masszát a maradék habhoz adjuk.
Egy felfújtformát kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával. Beletöltjük a masszát, és a formát egy megfelelően magas edénybe állítjuk. Az edényt forrásban levő vízzel feltöltjük a forma feléig, majd 160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
A felfújtat adagokra osztjuk, megszórjuk egy kevés porcukorral, s a forró csokoládémártással részben leöntve, két-két szem konyakos szilvával és egy evőkanálnyi tejszínhabbal (még melegen) tálaljuk.

E hagyományos osztrák édesség receptjét az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg náluk, a Nagy csokoládé könyvben jelent meg.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!