Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Szedres csokoládészelet

Hozzávalók (12-15 személyre):
simított csokoládés piskóta
a krémhez:
5 dl tejszín
fél vaníliarúd
15 dkg csokoládébevonó
4 cl barna rum
a sziruphoz:
25 dkg friss szeder
15 dkg cukor
2 teáskanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi víz
2 cl szederlikőr
2 cl barna rum
a díszítéshez:
5 dkg csokoládébevonó
1 evőkanálnyi kakaópor
1,5 dl tejszínhab
(cukor)
12-15 szem szeder

Szedres csokoládészeletA krémet már előző nap elkészítjük, hogy elegendő ideje maradjon érni, azaz valóban szép, krémes állagú legyen. A tejszínt jól felforraljuk a vanília kikapart belsejével és beletördeljük a csokoládébevonót. Egyenletes keverés mellett felolvasztjuk benne a csokoládét, de ismét felforrni már nem hagyjuk. Áttöltjük a krémet egy tálba, kézi mixerrel összedolgozzuk, amíg sima masszát nem kapunk. Kihűtjük, letakarjuk, és legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A felhasználás előtt a krémet - hozzáadva már a rumot is - elektromos keverővel felhabosítjuk.
A sziruphoz a szedret a cukorral, a citromlével és a vízzel folyamatos keverés mellett felforraljuk, kb. 20 percen át fortyogni hagyjuk, majd finom lyukú szitán átnyomjuk. A levét felfogjuk, kihűtjük és belekeverjük a likőrt és a rumot.
Egy (cca. 38x32 cm-es) simított csokoládés piskótalapot 3 egyforma darabra vágunk.
Az első szeletet beecseteljük a sziruppal, és rákenünk egy réteg csokoládékrémet. Ráfektetjük a következő lapot, beecseteljük és ugyancsak megkenjük krémmel. Az utolsó lappal betakarjuk, azt is beecseteljük. A maradék krémmel bevonjuk a tortát, megszórjuk reszelt csokoládéval, és kakaóport szitálunk rá. 12-15 szeletre vágjuk, mindegyiket enyhén édesített tejszínhabbal és egy szem szederrel díszítjük.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Nagy csokoládé könyvben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!