Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Sajtfelfújt

Hozzávalók:
6 dkg vaj
3 dkg liszt
2,5 dl tej
fél kávéskanálnyi só
frissen őrölt bors
reszelt szerecsendió
4 evőkanálnyi tejszín
5 tojássárgája
5 tojásfehérje
15 dkg reszelt sajt (gauda vagy gruyére)
vaj (a forma kikenéséhez)

Sajtfelfújt Egy üstben felolvasztjuk a vajat, s azután hozzáadjuk a lisztet. Közepes lángon 2-3 perc alatt – folyton kevergetve – sűrűre főzzük. Kis adagokban hozzákeverjük a tejet, fűszerezzük, felforraljuk és 15 percig nagyon lassan főzzük. (Közben habverővel kevergetjük, hogy oda ne égjen.) Beleöntjük a tejszínt, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindig csak akkor a következőt, amikor az előzőt már tökéletesen elkevertük. Beledolgozzuk a reszelt sajtot, majd az egészet egy keverőtálba áttöltve hagyjuk kicsit visszahűlni. A keményre vert tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a langyos masszába. A kész tésztát kivajazott formába töltjük, s azonnal előmelegített sütőbe tesszük. (A megadott mennyiséghez egy 1 literes forma szükséges.)
180 °C-on 20 percig sütjük alsó lángon, majd 20-25 percig 200 °C-on. Akkor van kész, ha a teteje megbarnult és a tészta jól feljött. Azonnal tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Sajtok nagy könyvében jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!