Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Borjúrolád gaudával

Hozzávalók (4 személyre):
a húsrolóhoz:
8 borjúszelet (darabonként 7 dkg-os)
20 dkg gauda (közepesen érett)
8 kis szelet pármai sonka
8 kicsi zsályalevél

fehérbors
3 evőkanálnyi olívaolaj
a mártáshoz:
2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
12 dkg paradicsompüré
2 késhegynyi cukor
5 dl húsleves
2 paradicsom (apróra vágva)
1 közepes fokhagymagerezd
1 póréhagymalevél
1 kakukkfűág
6 szál petrezselyemzöld

A borjúszeleteket két olajjal bekent átlátszó fólia közé tesszük és plattírozzuk, vagyis a konyhai bárd lapjával megütögetjük. A gaudát 8 egyforma darabra vágjuk, úgy, hogy a hasábok 3-4 centiméterrel rövidebbek legyenek a hússzeletek szélességénél. Minden sajtdarabot egy zsályalevéllel együtt beletekerünk egy szelet sonkába.
A húst sóval, borssal ízesítjük. Rátesszük a sajtos sonkaroládot. A hús két szélét felhajtjuk, s a szeletet úgy tekerjük fel, hogy minden irányból eltakarja a tölteléket. A tekercseket (nem olvadó!) cérnával megkötjük, hogy ki ne bomoljanak.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a roládokat minden oldalról aranybarnára pirítjuk benne, majd kiemeljük és lecsöpögtetjük. A visszamaradt olajban megpároljuk a felaprított hagymát. Beletesszük a paradicsompürét és a cukrot. Meglocsoljuk a húsleves cca. ötödével, lassú forralással kicsit besűrítjük a mártást, majd visszatesszük a serpenyőbe a húst. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot. Felöntjük a maradék húslevessel, felforraljuk, s az esetleg rajta képződő habot leszedjük. A zöldfűszereket összekötjük, s a fokhagymával együtt a mártásba tesszük. Lassú tűzön 50-55 percig (fedő alatt) puhítjuk a húst.
A roládokat a mártással meglocsolva tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Sajtok nagy könyvében jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!