Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Lencse kuktában (AVAIR főzőautomatához)

Hozzávalók (4 személyre):
1/2 kg lencse
15-20 dkg füstölt tarja vagy 1 füstölt csülök
5 gerezd fokhagyma
4-5 babérlevél
1 teáskanálnyi darált erős paprikakrém vagy egy kevés csípős paprika
1 teáskanálnyi só
a rántáshoz:
2 evőkanálnyi liszt
olaj (annyi, hogy jól kavarható legyen)
3 teáskanálnyi őrölt édes paprika

Áztassa be a lencsét bő hideg vízben a főzés előtt legalább 12 órával. Majd a főzés megkezdése előtt öblítse át egy szűrőkanálon folyó csapvízzel. Tegye a kuktába.
Helyezze el a lencse közé ágyazva a füstölt csülköt vagy keverje hozzá az apró kockákra vágott füstölt tarját. Adja a lencséhez a fűszereket: sót, erős paprikát, babérlevelet. Legjobb, ha a fokhagymát áttöri, és úgy adja a lencséhez. Töltsön a lencsére annyi hideg vizet, hogy az majdnem ellepje. (Takarékosan bánjon a vízzel, mert a kuktában főzéskor nem párolog el a nedvesség!). Tegye az edényre a fedelet.
Állítsa be a menüt TENDON BEAN programra és indítsa el a főzést a START/CANCEL gomb benyomásával. Ha megfőtt a lencse, törölje a programot a START/CANCEL gomb benyomásával, vagy hagyja a KEEP WARM melegen tartó funkción. Várjon néhány percig, utána engedje ki a gőzt és vegye le a kukta fedelét.
A tűzhelyen pirítsa meg a két kanálnyi lisztből és az olajból készülő rántást. Ha már szép zsemleszínű, vegye le a tűzhelyről és hintse bele a pirospaprikát. Egy edénybe mérjen ki 3 mérőedénnyi vizet és öntse a rántásra. Az egészet aztán adja a lencséhez. FEDÉL NÉLKÜL állítsa be a főzési programot TENDON BEAN menüpontra és indítsa el a főzést a START/CANCEL gombbal. 2-3 perc múlva a rántás (kevergetés mellett) összefő a lencsével. Ekkor állítsa le a főzést a START/CANCEL gombbal. A lencse készen van.
Piríthat a tűzhelyen kevés olajon szeletelt vöröshagymát, melyhez a tűzről levéve hozzáad kevés pirospaprikát. Ezzel gazdagíthatja az ételt: tálaláskor tegye ezt a pirított hagymát a lencsére. Ha nagyon gazdagon szereti, pirítson még kockára vágott kolozsvári szalonnát is a tetejére.
Téli időben a lencséhez a savanyított hordós káposzta illik a leginkább.

AVAIR IDA főzőautomataEz a leírás a Bio-Fa Komfort Kft., az AVAIR főzőautomaták magyarországi forgalmazójának kipróbált receptje.
Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekről itt tudhat meg többet.
Ha ezekhez használható további recepteket keres, ide kattintson!
Némi technológiai segítséget pedig itt talál.
Amennyiben tapasztalatot cserélne, jöjjön az AVAIR fórumra!

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!