Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Lucskos káposztaleves buggyantott tojással (AVAIR főzőautomatához)

Hozzávalók (4 személyre):
1 kicsi füstölt csülök vagy más füstölt hús (pl. füstölt karaj, kb. 40 dkg)
2 kisebb fej (kb. 40-40 dkg-os), vagy egy nagyobbacska (kb. 80 dkg-os) új tavaszi káposzta csíkokra vágva
2 teáskanálnyi ételízesítő
4 púpos teáskanálnyi friss, apróra metélt kapor vagy ugyanannyi szárított
1 csapott teáskanálnyi borsikafű
1 mokkáskanálnyi bors
5 gerezd péppé zúzott vagy apróra vágott fokhagyma
1 csapott teáskanálnyi só
csípős paprika vagy 1/2 mokkáskanálnyi őrölt chili (csak annak, aki így kedveli)
a berántáshoz és habaráshoz:
3 evőkanálnyi olívaolaj
2 evőkanálnyi liszt
2 teáskanálnyi őrölt édes pirospaprika
2 mérőcsészényi (2x2 dl) víz
2 dl tejföl
4 db egész tojás

A csülköt hagyja egyben. Ha más sonkafélét főz a káposztába, azt kockázza nagyobb darabokra, kb. mintha pörkölthöz darabolná a húst. (Ha csülköt használ, azt az előző este áztassa be hideg vízbe, majd a főzés előtt csepegtesse le.)
A csülköt tegye az edény aljára. Öntsön rá annyi hideg vizet, hogy az edény falán látható 3/4-es jelzés alatt maradjon kb. egy ujjnyival.
A csíkokra vágott káposztát keverje össze egy tálban a fűszerekkel. (Kaprot bőven tehet rá, mivel a kapor nagyobb mennyiségben sem kelti a túlfűszerezettség érzetét.) Terítse a csülökre vagy a kockázott sonkafélére a bekevert káposztát. Kissé nyomkodja is meg, hogy tömörödjön a káposzta, s a magassága ne haladja meg a legfelső jelzést a fazék falán. Zárja le a fedőt .
Válassza ki a CONGEE SOUP BONE programot, s a START/CANCEL gombbal indítsa el a főzést. Ha a kukta jelzi, hogy kész, a START/CANCEL gombbal törölje a programot, s hagyja kb. 10 percig hűlni az edényt. Ekkor fordítsa el a gőzkieresztő szelepet, és ha az összes gőz távozott, leveheti a kukta fedelét.
Készítsen 3 evőkanálnyi olajból és 2 evőkanálnyi lisztből világos rántást. Ha kész, vegye le a tűzről, és keverje bele a 2 evőkanálnyi pirospaprikát. Öntsön a rántásra 2 mérőcsészényi vizet, majd az egészet töltse a fazékba.
Egy külön edényben keverje el a tejfölt egy kevés - a fazékból kivett - forró lével, majd ezt is öntse a káposztára. Üssön bele 4 db nyers, egész tojást. Válassza ki a menüből a CONGEE SOUP BONE programot, és FEDŐ NÉLKÜL indítsa el a START/CANCEL gombbal. 2 perc forralás után állítsa le a főzést a START/CANCEL gombbal. A lucskos káposzta készen van.
A levest tálalhatja 1-1 szelet barna kenyérrel. Ízlés szerint lehet belecsepegtetni kevés fehérborecetet is. Mivel kiadós étel, utána második fogásnak elegendő esetleg palacsinta, főtt túrós tésztaféle vagy valamilyen édes, kelt tészta.
(Ha nem akar azonnal tálalni, a fedelet úgy helyezheti vissza a fazékra, hogy előbb nyitott pozícióba fordítja a gőzkieresztő biztonsági szelepet, majd miután a fedőt visszaillesztette, újra elzárja azt. A fazék így tovább őrzi a meleget, anélkül, hogy áramot fogyasztana.)
Ez az étel készíthető főzelék formájában is. Ebben az esetben kockázott füstölt húst használjon és legalább egy jelzésnyivel kevesebb vízben főzze (a 3/4-es helyett kb. a 2/4-es jelzésig töltse fel vízzel az edényt). A további eljárás ugyanaz, de a sóval bánjon kicsit takarékosabban.

AVAIR IDA főzőautomataEz a leírás a Bio-Fa Komfort Kft., az AVAIR főzőautomaták magyarországi forgalmazójának kipróbált receptje.
Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekről itt tudhat meg többet.
Ha ezekhez használható további recepteket keres, ide kattintson!
Némi technológiai segítséget pedig itt talál.
Amennyiben tapasztalatot cserélne, jöjjön az AVAIR fórumra!

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!