Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Göngyölt pulykamell gesztenyével (AVAIR főzőautomatához)

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg pulykamellfilé
1 teáskanálnyi só
1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors
10 dkg bacon szalonna, 4 vékony szeletre vágva
a gesztenyés töltelékhez:
25 dkg natúr gesztenyemassza
1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors
1 mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió
1/2 teáskanálnyi só
2 teáskanálnyi szárított petrezselyemzöld
2 gerezd zúzott fokhagyma
a tejszínes szószhoz:
1 csapott evőkanálnyi liszt
2 teáskanálnyi szárított petrezselyem
1 teáskanálnyi Vegeta
1 1/2 mérőcsészényi (3 dl) főző tejszín
1/2 mérőcsészényi víz
1 evőkanálnyi aszalt vörösáfonya, összevágva
1 evőkanálnyi magozott aszalt meggy

Vágja 2 darabba a pulykamellfilét és klopfolja ki rántotthús vastagságúra. Két nagy lepedőszerű hússzeletet kap. Ezeket sózza, borsozza: 1 csapott teáskanálnyi sót elkever egy mokkáskanálnyi őrölt feketeborssal egy kis tányérkában, és ezzel szórja meg a hús mindkét oldalát.
Fektesse a húsokra a vékony szelet bacon-szalonnát. (2-2 szeletet mindkét húsra.) Egy tálban dolgozza össze a gesztenyemasszát a hozzávalók közt felsorolt fűszerekkel, s ossza el két gombócra. Mindegyik hússzelet közepébe tegyen egy-egy gesztenyemassza gombócot, és nyomkodja szét úgy, hogy minél jobban elterüljön a húson. Göngyölje fel a szeleteket, és kösse át két-három helyen fehér (nem műanyag!) cérnával. (Hústűt ne használjon, mert az felkarcolja a kukta teflonbevonatát!). Két nagy húsbatyut kap. Egy serpenyőbe tegyen a szokásos főzőlapjára forrósodni 1/2 mérőcsészényi olajat. Ebben forgassa meg a batyuk minden oldalát, addig, míg szép pirult színt kap. Óvatosan, egy húsfogó segítségével tegye a két batyut a kuktába, és öntse rá a serpenyőből a forró olajat.
Egy tálban keverjen össze 1 mérőcsészényi főző tejszínt és 1/2 mérőcsészényi vizet a fűszerekkel és az aszalt gyümölcsökkel. Öntse bele ezt a keveréket is a kuktába. Állítsa a menüt CHICKEN DUCK MEAT programra, és indítsa el a kuktát a START/CANCEL gombbal. Ha a kukta jelez, várjon, míg kihűl, engedje ki a felesleges gőzt belőle a biztonsági szelep nyitott pozícióba történő elfordításával. Vegye le a kukta fedelét. A maradék fél mérőcsészényi tejszínt keverje el a csapott kanálnyi liszttel. Fedő nélkül indítsa el a kuktát a CHICKEN DUCK MEAT programon a START/CANCEL gombbal. Öntse a kuktába a liszttel elkevert tejszínt és kb. 1 percig főzze, hogy összefőjön a szósszal. Kapcsolja ki a kuktát a START/CANCEL gombbal.
A szószból, ha már kissé kihűlt, vegye ki egy húsfogó segítségével a két batyut. Helyezze egy lapos tálra, és várja meg, míg kihűl. Aztán vágja el a cérnákat, és egy éles késsel óvatosan vágja a batyukat kb. 2 cm-es szeletekre. Helyezze vissza a szeleteket a kuktába, tegye fel a kukta fedelét, és a KEEP WARM menüpont segítségével melegítse fel a húst a szósszal együtt.
Tálalja petrezselyemzölddel bőven megszórt fehér rizzsel.

AVAIR IDA főzőautomataEz a leírás a Bio-Fa Komfort Kft., az AVAIR főzőautomaták magyarországi forgalmazójának kipróbált receptje.
Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekről itt tudhat meg többet.
Ha ezekhez használható további recepteket keres, ide kattintson!
Némi technológiai segítséget pedig itt talál.
Amennyiben tapasztalatot cserélne, jöjjön az AVAIR fórumra!

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!