Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Újesztendei malac (AVAIR főzőautomatához)

Hozzávalók:
1,5 kg malachús, comb vagy karaj, egyben hagyva
3 púpozott evőkanálnyi margarin vagy 3 evőkanálnyi olaj
5 dkg húsos, füstölt kolozsvári szalonna, csíkokra vágva
5 gerezd fokhagyma, gerezdenként három csíkra vágva
2 csapott teáskanálnyi Vegeta
1 mokkáskanálnyi őrölt fehér bors
1 szál sárgarépa, apróra kockákra vágva
2 dkg aszalt gyümölcs vagy ugyanannyi szárított gomba (pld.: vargánya)
8 szem szegfűbors, egészben hagyva
2 csapott teáskanál só
1/4 mérőcsészényi (0,5 dl) száraz, illatos fehérbor
1/4 mérőcsészényi víz

A malachúst irdalja be a bőrös oldalán 2-3 centiméterenként, jó mélyen. Minden egyes bevágást – az ujját használva – dörzsöljön be Vegetával. Ezután egyes irdalásokba tegyen egy-egy csík szalonnát, a következőkbe egy csík fokhagymát, és így folytassa, váltogatva a szalonnát és a fokhagymát. Ha végzett, sózza és borsozza be a húst minden oldalán.
A kukta teflonos edényébe tegye bele a margarint (vagy az olajat), az irdalásból esetleg kimaradt szalonna csíkokat, a sárgarépa kockákat, az aszalt gyümölcsöket (vagy a szárított gombát). Ezek tetejére helyezze el a malachúst. Öntse rá a fehér bort és a kimért vizet. Helyezze rá a kuktára a fedelet. Ügyeljen, hogy a kukta tetején a biztonsági szelep zárt pozícióban legyen.
Indítsa el a kuktát a CHICKEN DUCK MEAT programon, majd ha az egyszer lejárt, indítsa el még egyszer ugyanezt a programot. Ez azért szükséges, mert ha vastag a malachús (mint például a comb esetében), egy program lefuttatásával még nem puhul meg eléggé. Ha a malac kivételesen fiatal, az első program lefuttatása után – kicsi várakozást követően, s a maradék gőzt kieresztve – vegye le a fedőt és ellenőrizze egy húsvillával a malac puhaságát. Nagyon fiatal állatnál az egyszeri programfutás is elég lehet, a többinél viszont biztosan el kell indítani még egyszer a CHICKEN DUCK MEAT programot.
Ha ropogósan szeretné a malacot, tegye át a szafttal együtt egy serpenyőbe, és grillezze egy kicsit a villany- vagy gáztűzhelye sütőjében. Közben néhányszor fordítsa meg, hogy szépen, egyenletesen piruljon mindkét oldala. Ha kész, ügyeljen arra, hogy a bőrös része legyen a szaftban, így nem keményedik meg túlzottan a finom ropogós bőr.
Tálalja egyszerű párolt fehér rizzsel és savanyúsággal.

AVAIR IDA főzőautomataEz a leírás a Bio-Fa Komfort Kft., az AVAIR főzőautomaták magyarországi forgalmazójának kipróbált receptje.
Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekről itt tudhat meg többet.
Ha ezekhez használható további recepteket keres, ide kattintson!
Némi technológiai segítséget pedig itt talál.
Amennyiben tapasztalatot cserélne, jöjjön az AVAIR fórumra!

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!