Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Húsvéti mentás-tárkonyos báránylapocka (AVAIR főzőautomatához)

Hozzávalók (2 személyre):
1 kg báránylapocka (csontostól 4 darabba vágva)
10 dkg füstölt sonka vagy jó húsos kolozsvári szalonna (ebből 6 darab 1 cm-es csík a tűzdeléshez, a maradék pedig felkockázva a szafthoz)
4 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj
1 1/2 csapott teáskanálnyi só (2/3-a a húsok besózásához, a többi a zöldségekéhez)
1/8 mérőcsészényi száraz, fűszeres fehérbor (pl. Tokaji hárslevelű) (1/8-ad mérőcsészényi mennyiségnek 2 evőkanálnyi bor felel meg)
a szafthoz:
a maradék sonka kockára vágva
1 szál 1 cm-es kockákra vágott sárgarépa
1/2 piros kaliforniai paprika nagyobb kockákra vágva
20 dkg élénkzöld, hosszú, déli típusú zöldbab 2 cm-es csíkokra vágva
1 mokkáskanálnyi frissen őrölt színes bors
1 teáskanálnyi friss mentalevél
1 teáskanálnyi friss tárkony
1/2 teáskanálnyi só
a tűzdeléshez:
1 teáskanálnyi aprított, friss mentalevél
1 teáskanálnyi aprított friss tárkonylevél
1 csapott mokkáskanálnyi frissen őrölt színes bors
1 fél mokkáskanálnyi só
1 mokkáskanálnyi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma péppé zúzva
1 mokkáskanálnyi édes, őrölt pirospaprika

A báránylapockát vágja fel egy bárddal, vagy kérje meg erre a hentest. A lapockához csatlakozó mellső lábszárat egybe vágja le, a fennmaradó részt pedig három darabba. A lapocka közepéből származó két szelet húsosabb lesz, míg a harmadik enyhén elvékonyuló.
Egy kis tálkában vagy kávéscsészében keverje össze a tűzdeléshez a fűszerkeveréket (kissé pépes masszát kap). Készítse kéz alá a hat szelet sonkacsíkot is.
A négy húsdarabot a következőképpen irdalja be. A lábrészen a csont két oldalán ejtsen egy-egy kb. 2 cm hosszú vágást. A két húsosabb darabot ugyancsak a csont két oldalán vágja be két-két helyen 2 cm mélyen. A lapocka végéből származó negyedik, kevésbé húsos szeletet viszont vízszintesen, a darabolás oldaláról hozzáférve, irdalja be két helyen.
A lábszár egyik bevágásába gyömöszölje bele az egyik sonkacsíkot. Ugyanígy járjon el a többi darabbal is, azzal a különbséggel, hogy a két húsosabb szeleten a csont mindkét oldalán tegyen az irdalások egyikébe egy-egy sonkacsíkot. A lapocka-végen pedig az egyik vízszintes bevágásba kerüljön a sonka.
Hasonlóképpen járjon el a fűszerkeverékkel is: a megmaradt irdalásokba egyenletesen ossza el, s tömködje bele a pépet.
A négy húsdarabot mindkét oldalán hintse meg sóval.
4 evőkanálnyi olívaolajat öntsön a kukta belső edényébe. Helyezze bele a spékelt, sózott húst. A zöldségeket és a sonkakockát egy tálban kissé keverje össze a sóval, borssal, mentával, tárkonnyal (hogy egyenletesen oszoljanak el a fűszerek), majd szórja ezt is a fazékban lévő húsdarabokra.
Végül öntsön rá 2 evőkanálnyi (1/8-ad mérőcsészényi) fehérbort. (Ne öntsön több folyadékot a párolandók alá, mert a kuktából semmi folyadék nem távozik! Hihetetlennek tűnik, hogy két evőkanálnyi folyadék elég a pároláshoz, de figyelembe kell venni, hogy a fiatal hús és a zöldség is levet enged, ami ugyancsak az edényben marad).
Zárja le a kuktát a fedelével. Győződjön meg arról, hogy a nagy, fekete biztonsági szelep zárt pozícióban van. Válassza ki a menüből a CHICKEN DUCK MEAT programot és indítsa el a párolást a START/CANCEL gombbal (ha időzíteni akarja a főzést, akkor előbb állítsa be a TIMER-t).
Ha a kukta jelez, kész a hús. Ilyenkor a jelzés után a kukta automatikusan átáll KEEP WARM funkcióra. Kapcsolja ki a kuktát a START/CANCEL gombbal. Várjon néhány percet, míg a kukta fedele lehűl. Ekkor engedje ki a felesleges gőzt a fekete biztonsági szelep nyitott (open) pozícióba történő forgatásával. Ha elég ideig várt a fedél lehűlésével, alig jön ki gőz a szelepen. Csak most nyitható ki a kukta fedele.
Ha a hús nem volt túl fiatal, lehet, hogy még nem puhult meg teljesen. Ilyenkor tegye vissza a kukta fedelét és indítson el még egy rizsfőzési programot (RICE COOKING). Ennek lejártával a hús már bizonyára kellően puha lesz.
Tálalhatja így párolva is, vagy az alábbiak szerint ropogósra piríthatja.
Vegyen elő egy tűzálló sütőedényt. Helyezze el benne a húsokat, a zöldséget, öntse alá a hús fűszeres levét. Tolja be a sütőbe és pirítsa, amíg a hús szép szint nem kap. Egyszer meg is fordíthatja, hogy mindkét oldala szépen piruljon.
Tálalja kuszkusszal vagy rizzsel.
Salátának ajánljuk a madársalátát citrommal és olívaolajjal elkészítve, de ugyanolyan finom a friss tavaszi fejes saláta is hozzá.
(Ha 4 személyes adagot akar készíteni, minden hozzávalónak vegye pontosan a kétszeresét, kivéve a bort, amelyből elegendő 3 evőkanálnyi. Lapocka híján használhat báránycombot is, de csak valóban fiatal húsból lesz finom.)

AVAIR IDA főzőautomataEz a leírás a Bio-Fa Komfort Kft., az AVAIR főzőautomaták magyarországi forgalmazójának kipróbált receptje.
Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekről itt tudhat meg többet.
Ha ezekhez használható további recepteket keres, ide kattintson!
Némi technológiai segítséget pedig itt talál.
Amennyiben tapasztalatot cserélne, jöjjön az AVAIR fórumra!

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!