Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Palócos bableves (AVAIR főzőautomatához)

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg füstölt tarja, melyet előző nap hideg vízbe áztattunk
20 dkg száraz bab, melyet előző nap hideg vízbe áztattunk
1 evőkanálnyi olaj
2 szál sárgarépa karikákra vágva (kb. 15 dkg)
3 közepes burgonya 1,5-2 cm-es kockákra vágva (kb. 50 dkg)
10 dkg friss (vagy mélyhűtött) sötétzöld zöldbab, kb. 1cm-es csíkokra vágva
3 babérlevél
1 csokor friss, apróra vágott tárkony (vagy 1 teáskanálnyi szárított tárkony)
2-3 karika édes zöldpaprika
2 teáskanálnyi só
víz
a rántáshoz:
3 evőkanálnyi olaj
1 evőkanálnyi liszt
4 mokkáskanálnyi édes, őrölt pirospaprika
a habaráshoz:
1 evőkanálnyi liszt
2 dl tejföl

A füstölt tarját vegye ki az áztatóvízből, csöpögtesse le. Vágja vékony kockákra. Tegye a sonka-kockákat a kukta belső edényébe. A babról szűrje le a vizet, s folyóvíz alatt kissé öblítse le. Tegyük a babot is a kuktába. A megtisztított sárgarépát szeletelje karikákra, a hámozott krumplit vágja nagyobb kockákra és tegye a kuktába. A csíkokra vágott zöldbabot is tegye az edénybe (ha a zöldbab mélyhűtött, akkor fagyottan is hozzáadhatja). Öntse rá az evőkanálnyi olajat, szórja rá az apróra vágott tárkonyt, a 3 babérlevelet, a 3 karika zöldpaprikát és a 2 teáskanálnyi sót.
Öntsön a hozzávalókra annyi vizet, hogy a fazék oldalán látható legfelső jelzés alatt maradjon a víz legalább két ujjnyival (3-4 cm-rel).
Válassza ki a menüből a CONGEE SOUP BONE programot és indítsa el a főzést a START/CANCEL gombbal. Figyeljen arra, hogy a kukta tetején található fekete biztonsági szelep zárt (Closed) pozícióban legyen. Ha a leves megfőtt, a készülék jelez és automatikusan átáll a melegen tartás (KEEP WARM) funkcióra. Kapcsolja ki a kuktát a START/CANCEL gombbal.
Várjon kb. 10 percet, amíg a kukta fedele lehűl. Fordítsa el a fekete biztonsági szelepet nyitott (Open) pozícióba, hogy a felesleges gőz távozzon a fazékból. Vegye le a kukta fedelét.
A tűzhelyen készítse el a rántást: pirítsa meg világos zsemleszínűre az evőkanálnyi lisztet a 3 evőkanálnyi olajban. Vegye le a tűzhelyről és keverje bele a pirospaprikát, aztán öntse fel gyorsan 2 mérőcsészényi (2x2 dl) hideg vízzel. A rántást öntse a fazékban lévő levesbe, majd (fedő nélkül!) indítsa el a kuktát kiválasztva a menüből a CONGEE SOUP BONE programot és benyomva a START/CANCEL gombot. Kb. fél – egy perc alatt belefő a rántás a levesbe. Kapcsolja ki a kuktát a START/CANCEL gombbal.
A levest tálalhatja habarás nélkül is. Ebben az esetben tegyen az asztalra tejfölt, hogy ki-ki ízlése szerint tehessen a levesbe belőle.
Ha rántás helyett habarással készíti a levest, a következőképpen járjon el:
Keverjen simára egy kis tálkában egy evőkanálnyi lisztet 2 dl tejföllel. A habarást tegye a levesbe, és újra indítsa el – fedő nélkül! – a levesfőzési programot (kiválasztva a menüből a CONGEE SOUP BONE programot és elindítva a START/CANCEL gombbal). Fél-egy perc elteltével kapcsolja ki a kuktát a START/CANCEL gombbal.
Tálaláskor még szórhat az étel tetejére apróra vágott friss tárkonyt, hogy ízletesebbé, mutatósabbá tegye palócos bablevesét.

AVAIR IDA főzőautomataEz a leírás a Bio-Fa Komfort Kft., az AVAIR főzőautomaták magyarországi forgalmazójának kipróbált receptje.
Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekről itt tudhat meg többet.
Ha ezekhez használható további recepteket keres, ide kattintson!
Némi technológiai segítséget pedig itt talál.
Amennyiben tapasztalatot cserélne, jöjjön az AVAIR fórumra!

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!