Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Ajo blanco

Hozzávalók (4-6 személyre):
20 dkg egynapos fehér kenyér, a héját vágjuk le
15,5 dkg blansírozott mandula, egészben
3-4 fokhagymagerezd, felaprítva
1,25 dl extra szűz olívaolaj
0,8 dl sherry vagy fehérborecet
3,1-3,75 dl zöldségleves
2 evőkanálnyi olívaolaj
7,5 dkg egynapos fehér kenyér, a héja levágva, 1 cm-es kockákra vágva
20 dkg mag nélküli kis, zöld szőlő

Ajo blancoÁztassuk be a kenyeret hideg vízbe 5 percre, majd nyomjuk ki belőle az összes folyadékot. Aprítsuk simára a mandulát és a fokhagymát egy konyhai robotgépben. Adjuk hozzá a kenyeret és keverjük puha masszává.
Miközben a motor jár, adjuk hozzá egyenletes kis sugárban az olajat, amíg a keverék állaga sűrű majonézre nem emlékeztet (adjunk hozzá kis vizet, ha túl sűrű lenne). Lassan adjuk hozzá a sherryt és 3,1 dl levest. Keverjük a géppel 1 percig. Fűszerezzük sóval. Hűtsük be hűtőszekrényben legalább 2 órára. A leves sűrűbbé válik a hűtőszekrényben, ezért lehet, hogy egy kis levest vagy vizet kell hozzáadni.
Amikor tálalásra kész az étel, hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, tegyük bele a kenyérkockákat, és pirítsuk a kenyeret közepes lángon 2-3 percig, vagy amíg aranyszínű lesz. Vegyük ki, és itassuk le a felesleges olajat konyhai papírtörlőn. A levest hidegen, szőlővel és kenyérkockákkal tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat... Spanyolország-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!