Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Mandulás turrónfagylalt

Hozzávalók (6 személyre):
11,5 dkg porcukor (szuperfinom)
5 dkg blansírozott mandula, egészben megpirítva
6 tojássárgája
8 dkg porcukor, külön
1 dl édes sherry
4,35 dl tejszín

Mandulás turrónfagylaltA mandulás praliné elkészítéséhez tegyük egy edénybe a cukrot és 60 ml vizet. Kis lángon addig kavargassuk fémből készült kanállal, amíg a cukor felolvad. Vegyük nagyobbra a lángot, forraljuk fel a keveréket, és főzzük 6 percig, vagy amíg a keverék sötét aranybarna lesz (de nem ég meg).
Szórjuk a mandulákat egy kivajazott tepsibe, majd öntsük rá a karamellt, és tegyük félre, hogy megkeményedjen.
Keverjük össze egy tálban a tojássárgákat és a cukrot botmixerrel, amíg halványsárga és krémes lesz. Öntsük hozzá a sherryt. Öntsük át a sodót egy tűzálló tálba, és tegyük egy edény forró víz fölé, ügyelve arra, hogy a víz ne érje az edény alját. Állandóan verjük habverővel 10-15 percig, amíg besűrűsödik és habos lesz. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk hűlni.
Verjük fel a tejszínhabot, vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény. Amikor a sodó kihűlt, óvatosan forgassuk bele a tejszínhabba egy nagy fémkanállal vagy egy spatulával, míg összekeveredik. Öntsük a keveréket egy lapos fémedénybe – egyliteres tortaforma ideális erre a célra. Hűtsük hűtőszekrényben, amíg a szélei körül fagyni kezd. Vegyük ki, és botmixerrel keverjük simára. Öntsük vissza a tortaformába a sodót, és újra fagyasszuk le. Ismételjük ezt meg háromszor, vagy amíg a fagylalt puha lesz, de nem jeges.
Zúzzuk össze a pralinét, és az utolsó botmixeres keverés után keverjük bele a fagylaltba. Az utolsó lefagyasztáshoz tegyük a fagylaltot légmentesen záródó edénybe. és fedjük le zsírpapírral és az edény fedelével. Legalább 3 órán át fagyasszuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat... Spanyolország-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!