Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Zsemlegombóc (2.)

Hozzávalók:
szikkadt zsemle
füstölt szalonna
tej és víz (fele-fele arányban)
tojás
liszt

bors

A füstöltszalonnát vágd apró kockákra, süsd ki a zsírját és szűr le.
A zsemlét vágd fel (legfeljebb 1 cm-es) kockákra és a szalonnazsírban megforgatva sütőben pirítsd aranybarnára, majd hagyd kihűlni. Ha kihűlt, ismét keverd össze a kisütött szalonnakockákkal.
A tejből-vízből, a tojásból és a lisztből készíts híg palacsintatésztát, sózd, borsozd, s keverd el a szalonnás zsemlekockával. (Durva, darabos keveréket kell kapnod, mert csak annyi tésztát kell hozzáadni, hogy attól a zsemlekockák majd összetapadhassanak.) A masszát tedd félre egy-két órára pihenni: ez alatt a zsemlekockák megpuhulnak, s felszívják a tészta nedvességének egy részét. A pihentetési idő alatt forgasd át néhányszor a masszát, ha közben úgy látod, hogy már felszívta a nedvességet, de a zsemlekockák közepe még mindig kemény, adj hozzá kicsi vizet, keverd meg, s pihentesd még egy ideig. (A gombóctészta akkor jó, ha a zsemlekockák már nem kemények, de egyben maradnak, nem kenődnek széjjel, s az egész massza együtt jól formázható, nem esik szét.)
Végül formázz a zsemlés keverékből (vizes kézzel) félökölnyi gombócokat, s azokat bő, lobogó, sós vízben főzd ki.

Egy közepes zsemléből kb. 3 gombócnyi massza lesz.
Anyám, aki ezt a receptet használja, megjegyzi, hogy ezt csak "normális" zsemléből érdemes megpróbálni, a fejfújt, szuperlevegős zsemlének nevezett puffancsok nem valók erre (sem). [kj]

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!