Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Vadas

Hozzávalók (4-6 személyre):
1,5 kg csontos (vagy 1 kg filézett) vad- vagy marhahús
15 dkg füstölt szalonna
10 dkg zsír
20 dkg vegyes zöldség (sárga és fehér répa)
10 dkg vöröshagyma
2 dl tejföl
1 dl tejszín
5 dkg liszt
1 dl fehérbor

feketebors
babérlevél
borókabogyó
tárkony
kakukkfű
mustár
cukor
citrom
kapribogyó
(vadból főzött csontlé)

A megtisztított húst, ha kell (például egy nyúlnál), bontsd részekre, s spékeld meg a füstöltszalonnából vágott csíkokkal, majd sózd és borsozd meg.
A hagymát és a zöldségeket vágd szeletekre és terítsd el egy tepsi aljában. Szórj rá néhány babérlevelet, pár szem egész borsot (s ha van, néhány darab szalonnabőrkét). Erre helyezd a húst, öntsd le a megolvasztott zsírral, s tedd közepesen meleg sütőbe. Addig süsd, amíg a hús minden oldalán meg nem pirul (ehhez időnként meg kell fordítani). Ha ez megvan, akkor szedd ki a húst és tedd félre egy mély lábasba.
A tepsiben visszamaradt zöldséget szórd meg a liszt felével, adj hozzá reszelt citromhéjat, néhány összezúzott borókabogyót, kaprit, tárkonyt, kakukkfüvet, s pirítsd még 5-6 percig. Ekkor locsold meg egy kis citromlével, meg a borral és öntsd fel 1-2 dl vadból főzött csontlével (ha ez nincs, akkor vízzel).
A tepsi tartalmát öntsd rá a húsra, s lassú tűzön, fedő alatt párold. Ha a hús megpuhult, szedd ki, s tedd meleg helyre. (Ha akarod, ekkor már fel is szeletelheted.)
A tejfölből és a maradék lisztből készíts habarást, és azzal sűrítsd be a visszamaradt zöldséges levet. Kóstold meg, s ha kell még ízesítsd cukorral, borral, mustárral, citromlével. Ha jól kiforraltad, szűrd át szitán, és keverd hozzá a tejszínt. E „tiszta” mártásba óvatosan helyezd vissza a hússzeleteket, s párold együtt még 5-10 percig.

Ha az állat nagyon fiatal volt, akkor nem kell pácolni, de a legtöbb esetben a feldolgozás előtt elengedhetetlen egy 2-4 napos puhító pácolás, különben szívós marad a hús. (A pácolás után a húst lemossuk és szárazra töröljük.)
A vadas talán legillőbb körete a zsemlegombóc, de még ez az élvezet is fokozható, ha kerül mellé a tányérra egy kis erdei lekvár is (például csipke vagy áfonya). [kj]

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!