Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Madártej torta (Az ország tortája 2007)

Hozzávalók (2 db 16 szeletes, 24 cm átmérőjű, 4,5 cm magas tortához):
a piskótához:
25 dkg margarin (Maister krém)
7,5 dkg porcukor
10 dkg tojás sárgája
17,5 dkg tojás fehérje
17,5 dkg cukor
22 dkg liszt
0,5 dkg sütőpor
5 dkg keményítő
5 dkg tejpor (zsíros)
a krémhez:
1 liter tej (2,8%-os)
20 db tojássárgája (44 dkg)
3 db vaníliarúd
20 dkg cukor
60 dkg vaj
a díszítéshez:
50 dkg tojásfehérje
50 dkg cukor

Az ország tortája 2007PISKÓTA - A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütőbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.
A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.
KRÉM - A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.
Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét. (Ha a főzéskor mégis összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.) Ne lepődjünk meg, ha lágy a krém.
DÍSZÍTÉS - A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük 45-48 °C-osra, majd felverjük nem törős habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig. (Mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni! Ha van rá lehetőség, akkor mielőtt a sütőbe rakjuk a kinyomott habot, előtte gázlánggal meg lehet színezni a felületét.)
TÖLTÉS - A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat (értsd: formákat) a tortalapra, majd a krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára. A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Felszeletelés és vaxolás után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.

Ez volt 2007 augusztusában "az ország születésnapi tortája". A recept leírását úgy tettük közzé, ahogy azt a magyar cukrászok ipartestülete a tagjainak is ajánlotta.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!