Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Rácponty

Hozzávalók (4 személyre):
1,2 kg ponty
80 dkg burgonya
3-3,5 dl tejföl
8 dkg füstöltszalonna
6 dkg zsír
12 dkg zöldpaprika
6 dkg paradicsom
12 dkg vöröshagyma
fűszerpaprika

liszt

A kifilézett halat sűrűn irdald be, s vágd másfél-két ujjnyi szeletekre. A pontydarabokat tűzdeld meg szalonnacsíkokkal, sózd be, s tedd félre 10-15 percre. Majd forgasd meg lisztben, s kevés forró zsiradékon végezd el az elősütést.
A filézésből visszamaradt csontokból készíts hal-alaplét, s abban (azaz a zsírjában) oldd fel a pirospaprikát. Lisztből és tejfölből készített habarással sűrítsd be a levet, s habverővel folyamatosan keverve jól forrald ki. Sózd meg, s tedd félre.
A krumplit főzd meg héjában, majd karikázd fel, s pirítsd meg egy kevés zsírban. A meghámozott és felszeletelt vöröshagymát ugyanígy pirítsd meg, s mindkettőt tedd félre. Karikázd fel a zöldpaprikát és a paradicsomot.
A maradék füstöltszalonnából vágj félcentis szeleteket, azokat centinként vagdald be a bőréig, s süsd meg kakastaréjnak.
Egy magasfalú tepsit kenj ki zsírral, tedd bele rétegezve a burgonyát, a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, valamint a pontyszeleteket. Öntsd rá a paprikás mártást, majd locsold meg tejföllel. Végül helyezd rá a kakastaréjokat.
Helyezd középmeleg sütőbe, s süsd készre.

Egy egyszerűbb verzióban a paprikás mártás készítése elmarad. Ilyenkor az egyes rétegek közé sós tejfölt locsolunk (jó bőven).

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!