Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Stíriai metélt

Hozzávalók (5 személyre):
túróval gyúrt metélttészta (50 dkg túróból)
2 dl tejföl
12 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
fél citrom
3 tojás
vaníliás cukor
5 dkg mazsola
zsemlemorzsa
zsír

A megmosott mazsolát áztasd be (hogy jól megszívja magát folyadékkal), majd szűrd és csepegtesd le. A citrom héját reszeld le. Válaszd szét a tojások sárgáját és fehérjét. Egy magas falú tepsi belsejét vékonyan zsírozd ki, s szórd meg zsemlemorzsával.
A metéltet főzd ki, s hagyd kihűlni.
A kristálycukor felével verj kemény habot a tojásfehérjéből.
Egy másik tágas edényben a kristálycukor másik felével és a vajjal keverd ki habosra a tojássárgákat, ebbe dolgozd bele a reszelt citromhéjat, egy kis vaníliáscukrot, majd a tejfölt is. Végül forgasd bele a mazsolát, a kifőtt tésztát, s legvégül óvatosan a tojáshabot. A keveréket terítsd el egyenletesen a tepsiben, s középmeleg sütőbe téve, mérsékelt tűzön süsd készre. (A tészta akkor sült át, ha a közepébe szúrt és kihúzott hústű vagy hurkapálca már nem ragad. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, azt alufóliával való letakarással lehet lassítani.)
A megsült metéltet a feldarabolás előtt pihentesd néhány percig.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!