Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kuszkusz bárányhússal és hétféle zöldséggel

Hozzávalók (6-8 személyre):
1 kg báránylapocka, kicsontozva
3 evőkanálnyi olívaolaj
2 fej hagyma, negyedekre vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
fél teáskanálnyi őrölt kurkuma
fél teáskanálnyi pirospaprika
negyed teáskanálnyi őrölt sáfrány
1 rúd fahéj
4 ág koriander, csokorba kötve
4 ág petrezselyem, csokorba kötve
40 dkg paradicsomkonzerv, darabolt
1 és fél teáskanálnyi frissen őrölt fekete bors
3 sárgarépa, meghámozva és vastag csíkokra vágva
3 kis paszternák, meghámozva és negyedekre vágva
3 dkg mazsola
4 cukkini, csíkokra vágva
40 dkg sütőtök, meghámozva és 2,5 cm-es darabokra vágva
42 dkg csicseriborsó-konzerv, leöblítve és leszűrve
kuszkusz
2-3 teáskanálnyi harissza

Kuszkusz bárányhússalA húst készítsük elő, majd vágjuk 2 cm-es kockákra.
Egy nagy lábasban hevítsünk olajat, és dobjuk bele a húst, a hagymát és a fokhagymát, majd közepes lángon pirítsuk, csak amíg a hús színe elváltozik, közben néha forgassuk meg. Ezután keverjük hozzá a kurkumát, a pirospaprikát és a sáfrányt, öntsük fel 7,5 dl vízzel, majd dobjuk bele a fahéjrudat, a zöldfűszercsokrokat, a paradicsomot, a borsot, és sózzuk ízlés szerint. Lassan forraljuk fel, majd lefedve 1 órán át rotyogtassuk. Ekkor adjuk hozzá a répát és a paszternákot, és főzzük további 20 percig.
Legvégül keverjük az ételhez a mazsolát, a cukkinit, a sütőtököt és csicseriborsót, önthetünk hozzá egy kis vizet is, ha szükséges, s főzzük ismét további 20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Míg a ragu fő, készítsük el a kuszkuszt. Gőzölhetjük a rotyogó ragu, vagy egy fazék forrásban lévő víz felett, de készíthetjük mikrohullámú sütőben is.
A kuszkuszt szedjük egy mély, előmelegített tálba, és a közepén fúrjunk egy mélyedést. A zöldfűszereket és a fahéjat vegyük ki a raguból, majd szedjük a húst és a zöldségeket a kuszkuszra. Locsoljuk meg egy kis szafttal. A maradék szaftot (kb. 2,5 dl-t) keverjünk össze a harisszával, s szervírozzuk ezt is az étellel együtt, hogy mindenki locsolgassa ízlés szerint.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Marokkó-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!