Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Bisztéya

Hozzávalók (6-8 személyre):
15 dkg szmen vagy vaj
1,5 kg-os egész csirke, négy részre vágva vagy 3 db 50 dkg-os galamb, kettévágva
2 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 rúd fahéj
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 és fél teáskanálnyi őrölt római kömény
negyed teáskanálnyi Cayenne-bors
fél teáskanálnyi őrölt kurkuma
1 nagy csipet sáfrány, 2 evőkanálnyi meleg vízbe áztatva
5 dl csirkealaplé
1 evőkanálnyi citromlé
2 nagy maréknyi apróra vágott petrezselyem
2 nagy maréknyi apróra vágott korianderlevél
5 tojás, felverve
10 dkg pörkölt mandula, apróra vágva
3 evőkanálnyi porcukor és még egy kicsi a tálaláshoz
1 teáskanálnyi őrölt fahéj és még egy kicsi a tálaláshoz
12 lap filotészta (rétestészta)
10 dkg olvasztott szmen

BisztéyaA szment olvasszuk fel egy tűzálló tálban, majd közepes lángon a csirkét vagy a galambot jól pirítsuk meg. A húst tegyük félre. Ezután pároljuk meg a hagymát, keverjük hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd a sáfrányt, és az áztató levét is adjuk a hagymás keverékhez, végül öntsük fel a levessel. Tegyük az edénybe a csirkehúst is, majd lefedve főzzük 1 órán át, a húst időnként fordítsuk át. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Ha a hús már megpuhult, vegyük ki az edényből, a fahéjrudat pedig dobjuk el. A húst fejtsük le a csontról, majd tépkedjük el, s tegyük félre.
A citromlevet és a zöldfűszereket keverjük a szószhoz, vegyük kisebbre a lángot, s főzzük amíg besűrűsödik. Ezután vegyük egészen kicsire a lángot. Fokozatosan adjuk a mártáshoz a tojást, addig kavarjuk, amíg rántottaszerű lesz, majd húzzuk le az edényt a tűzről. Adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk.
A mandulát keverjük össze a porcukorral és a fahéjjal. Egy 1,5 literes tortaformát kenjünk ki szmennel, terítsük bele a filotésztát úgy, hogy a szélei túllógjanak, majd kenjük be ezt is szmennel. Rakjunk rá további 7 tésztalapot ugyanezzel a módszerrel, hogy a lapok fogaskerék szerűen helyezkedjenek el egymáson. Öntsük rá a tölteléket, helyezzünk rá 4 tésztalapot, ezt kenjük meg a cukros töltelékkel, végül fedjük le a maradék 4 tésztalappal, a széleket nyomkodjuk a tortaformába. További 4 tésztalapot kenjünk meg szmennel, majd formáljunk virágokat belőlük, és tegyük a pite tetejére. Süssük 1 órán át, amíg a tészta aranybarna lesz. Fahéjjal és porcukorral megszórva tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Marokkó-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!