Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Ír gulyás (Irish stew)

Hozzávalók:
1,5 kg csontos bárány- vagy marhahús
4 szelet húsos szalonna
1 evőkanálnyi zsír
1 kg burgonya, (4-5 mm-es) szeletekre vágva
3 sárgarépa, felkarikázva
3 közepes méretű vöröshagyma
őrölt bors
4-5 dl marhahúsleves (kockából is megfelelő)
kávéskanálnyi kakukkfű
petrezselyem

A húst, miután levágtuk róla a zsíros részeket, felkockázzuk. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt felforrósítjuk egy serpenyőben, s megpirítjuk rajta a szalonnát, amíg ropogóssá nem válik, majd kivesszük a zsírból. A húskockákat megforgatjuk a forró zsiradékban, ameddig minden oldalukon megbarnulnak, majd azt is kiszedjük a serpenyőből.
A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen lerakjuk egy mély, vastag aljú edénybe (a legjobb egy jókora vasfazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is megteszi). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és a sültszalonna felével. Erre rátesszük a húst, azt is meghintjük kakukkfűvel, majd jöhet rá a maradék zöldség. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.
Felöntjük a levessel és lefedve felforraljuk, majd lassan főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ha kész, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Köszönetünket fejezzük ki a fenti receptért az Irish Feet ír sztepp tánccsoportnak. Ők azt is megjegyzik, hogy az ír parasztok természetesen nem bárányból, hanem felnőtt birkából főzték a gulyást. De ha fiatalból, ha öregből készült is, illő kísérője a barna kenyér, meg egy korsó Guinness sör.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!